Eind vorige week was in de meeste regio’s 80% of meer van het aardappelareaal gerooid. Met uitzondering van percelen met veel rot zijn de bruto opbrengsten goed tot zeer goed. Veel telers moeten improviseren om de kilo’s te bergen. Daar staat tegenover dat groene en holle knollen nog voor veel uitval kunnen zorgen.
In meerdere regio’s komen de aardappels binnen met veel aanhangende grond en meer of minder rotte knollen. Onder die omstandigheden moet de aandacht direct na het inschuren volledig zijn gericht op het drogen van de partij.
In het Zuidoostelijke teeltgebied is de oogst over het algemeen zonder problemen van start gegaan. Wel moeten sommige telers de ontwikkeling van holle knollen goed in de gaten houden en zorgt de brand in de fabriek in Lomm nog steeds voor logistiek ongemak.
Met de aardappel maakt u de meest heerlijke gerechten. Speciaal voor Potato Europe 2017 stelde Aviko Potato daarom het kookboek ‘Kokkerellen met de buitendienst’ samen. Aardappeltelers die de beurs niet konden bezoeken, kunnen het boek alsnog bestellen.
Vanwege de verwachte storm is Potato Europe voor woensdag 13 september afgelast. Of Potato Europe op donderdag doorgaat, wordt in de loop van woensdagmiddag beslist. Houd de agrarische nieuws-websites in de gaten voor nadere informatie.
De ontwikkeling van de aardappelgewassen laat weinig te wensen over. Acute vochttekorten zijn weggewerkt en de latere rassen staan er nog vitaal bij. Met de kennis van nu verwacht Aviko Potato voor Nederland goede opbrengsten en mooie grove partijen.
Sinds 1 april jl. vertegenwoordigt Geert Jan Smegen Aviko Potato in de Veenkolonien. Vanuit zijn vorige baan is hij een bekend gezicht in regio Noordoost-Nederland. Geert Jan ervaart dat als een voordeel. “De telers spreken mij makkelijk aan.”
De afgelopen decennia is moderne techniek op alle fronten ons dagelijkse leven binnen gedrongen. En waar niemand meer zonder magnetron, smart-TV, internet en smartphone wil, blijven dieetgoeroes en zelfkookfreaks afgeven op modern bewerkt (gemaks)voedsel. “Onterecht, vindt Rosanne Hertzberger, het wordt tijd dat we smartfood omarmen.”