Om vooraf een betrouwbare inschatting te kunnen maken van de verwerkingskwaliteit van uw aardappelen, heeft Aviko Potato de monsterkist ingevoerd. Deze monsters worden na de oogst verwerkt op de monsterlijn in Dronten. 

kistHoe wordt de monsterkist gevuld?

U haalt tijdens het inschuren regelmatig een hoeveelheid aardappelen uit de stroom. Dat kan met een bakje, emmer, mand of veilingkistje. Een goede plek om het monster te nemen is de dwarsband van de stortbak. In een monsterkist past ongeveer 250 kg. Reken vooraf uit hoeveel kippers u ongeveer van
de betreffende partij verwacht, dan weet u globaal ook hoeveel kilo u per kipper uit de stroom moet
halen om de kist mooi te vullen. Ook voor kleinere gecontracteerde volumes graag de kist volledig vullen.

Ga voorzichtig te werk

Wees behoedzaam bij het nemen van de deelmonsters. Probeer valhoogtes en harde aanrakingen te voorkomen om een zo representatief mogelijk monster te krijgen.

Labels en opslag

Bij de kisten worden labels geleverd die gedeeltelijk zijn voorbedrukt. Zou u de resterende gegevens (naam, telernummer, ras, perceel én de locatie in de schuur waar de partij is opgeslagen) in willen vullen en het label bij de kist willen bewaren. Zet de kist op een droge en donkere plek (uit de zon, uit de wind en afgedekt of onderdak). Geef vervolgens aan uw buitendienstmedewerker door dat de kist(en) klaar staat.

U krijgt een vergoeding voor het monster

De aardappelen in het monster worden bij de verwerking gewogen. Bij de eindafrekening wordt rekening gehouden met het gewicht van het monster. De aardappelen die u met het monster levert, worden dus betaald.

Heeft u nog vragen over de monsterkisten of de monsterlijn in Dronten? Neem dan contact op met uw buitendienstmedewerker.