Nieuwe registratiemodule extranet per direct beschikbaar

Aviko Potato introduceert voor haar telers een nieuwe versie van de teeltregistratiemodule op het extranet. De module is per direct beschikbaar. Belangrijke verbeteringen zijn te vinden bij de gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid voor het opbouwen van perceelhistorie.

Lees meer

Handvatten voor het optimaliseren van de Hansa teelt

Hansa is het enige ras dat Aviko Potato contracteert voor de productie van koelverse producten. Dit ras is hiervoor zeer geschikt vanwege haar fijne sortering, ovale vorm, onderwatergewicht (OWG) en andere eigenschappen. Aviko Potato heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de Hansa teelt. Belangrijke aandachtspunten zijn o.a. de sortering, inwendige bruinverkleuring en blauwverkleuring.

Lees meer

Geen golfballen en glasscherven!

In een partij aardappelen zitten soms voorwerpen die een risico vormen voor de voedselveiligheid, voor de medewerkers of de verwerkingslijn. In het ergste geval wordt de productie stilgelegd, de verwerkingslijn gereinigd en de partij aardappelen ongeschikt verklaard of nog erger, moet eindproduct worden teruggehaald van de consument. U kunt deze problemen voorkomen door alert te zijn bij het afleveren!

Lees meer

De zes mooie maanden van stagiair Arno Leusink

Stel dat je later aan de slag wilt in de aardappelverwerkende industrie, waar kun je dan beter stage lopen dan bij Aviko Potato? Mbo-student Voedseltechnologie Arno Leusink in het Twentse Deurningen maakt het hele traject mee, van de agronomie en teelt tot en met de verwerking in Steenderen. Arno Leusink (20) doet de mbo-opleiding Voedseltechnologie bij AOC Oost in Almelo. ,,In mijn opleiding leer ik hoe je voedsel veilig verwerkt. Zelf wil ik later ook de aardappelen in, net als mijn vader. Maar ik wil me vooral richten op de ontwikkeling van mooie aardappelproducten voor de horeca.’’

Lees meer

De grootste bewaarverliezen ontstaan nu

De grootste bewaarverliezen ontstaan in de eerste weken van bewaring. De schil van de aardappel biedt nog weinig weerstand tegen vochtverlies en de ademhaling van de knol is hoog. Extra aandacht voor de partij is dus op zijn plaats.

Lees meer

Aandacht voor bewaren loont!

Aviko Potato heeft tijdens de bewaring van afgelopen oogst een onderzoek uitgevoerd naar bewaarverliezen. Van één partij aardappelen zijn krimpmonsters gemaakt die bij verschillende telers in de bewaring zijn gebracht.

Lees meer

Tips bij rooien en inschuren fritesaardappelen

Een goed bewaarrendement begint bij het zorgvuldig rooien en inschuren. Beschadigingen en blauwe plekken hebben grote invloed op het rendement van de bewaring én dat van de fabriek.

Lees meer

Praktische bewaartips voor lange bewaring

Hoog Droge Stof aardappelen zijn bewaarbaar tot en met juni zonder dat er versuikering optreedt. Dat blijkt uit onderzoek van het praktijknetwerk ‘Versterking Rixona keten’ waarin Aviko Potato participeert. Beter rooien (met minder beschadiging) levert bovendien extra rendement op voor zowel de teler als de verwerkende industrie. Want minder beschadiging leidt tot minder bewaarverlies en dus meer tonnen product van hogere kwaliteit.

Lees meer

Houd schilbrand uit de schuur!

Aviko Potato constateerde vorig seizoen relatief veel gevallen van schilbrand bij aardappelen, vooral van het ras Innovator. Als teler kunt u deze aantasting voorkomen. De werkzame stof maleïne-hydrazide (in de volksmond MH), is daarvoor het aangewezen middel. Het wordt tijdens de teelt al toegepast.

Lees meer

Proefrooiingen geven realistisch beeld oogstverwachting

Elk jaar start Aviko Potato vanaf week 24 met proefrooiingen van de vroege aardappelrassen. Vanaf week 30 doet ze dat ook voor de hoofdoogst. Elke twee weken worden op maandag en dinsdag op 20 percelen per ras monsters gerooid.

Lees meer