Handige app voor kiemremming

De toediening van de nieuwe kiemremmingsmiddelen vraagt extra aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het gesloten houden van de bewaarplaats na toediening. Maar ook de wachttijd na toediening is een aandachtspunt. Aviko Potato heeft een handige app ontwikkeld waarin telers de kiemremming kunnen registreren.

Lees meer

Corona geeft afland oogst geen schijn van kans

De pool af land van Aviko Potato heeft een gemiddelde prijs gerealiseerd van € 38,10 per ton voor de rassen Zorba en Innovator. Voor de overige rassen was dat € 33,10 per ton. De uiteindelijke omvang van de pool was bijna 23.000 ton.

Lees meer

Ketenproject pootgoed maakt vorderingen

Een klacht over pootgoed? Het komt voor, maar niemand zit daarop te wachten. Om de oorzaak en achtergrond van klachten in beeld te krijgen, is het ketenproject pootgoed gestart. Hierin werken afnemers zoals Aviko, pootgoedhandelshuizen, de NAK en de BO akkerbouw samen.

Lees meer

Twee telers over hun keuze voor de afland pool

Tijdens de online-bijeenkomst van de afland pool oogst 2020 is een filmpje getoond waarin aardappeltelers Jan Cuppen in Ascharen en Marcel van Lier in Roggel vertellen over hun keuze voor de afland pool van Aviko Potato. Naast het verhaal van beide telers is het filmpje opgebouwd met prachtige oogstbeelden. Gaat u ook even kijken?

Lees meer

Keuze kiemremmer is individueel maatwerk

Aviko heeft onafhankelijk adviseur Gerard Meuffels in de arm genomen om extra aandacht te geven aan de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe kiemremmers. Hij zet na de eerste praktijkervaringen van 2020 de belangrijkste aandachtspunten op een rij.

Lees meer

Lekker online-kokkerellen

Aardappelteler Piet Tolhoek in Dronten vond de uitnodiging van Aviko Potato om deel te nemen aan een online kookworkshop heel verrassend. “Veel leuker dan een kalender die je op de stapel legt en niet meer bekijkt.”

Lees meer

Bewaarplaatsen zijn goed gereinigd

 Volgens agronoom Matthijs Meijer van Aviko Potato verdienen de telers een grote pluim voor de reiniging van hun bewaarplaats. Voordat de aardappelen de komende tijd verladen kunnen worden, moeten eerst nog de benodigde formulieren opgestuurd worden.

Lees meer

Het is nat maar er kan nog veel

Waar eind september plaatselijk nog werd beregend om te kunnen rooien, is de oogst in de kleigebieden inmiddels helemaal stilgevallen. In de teeltgebieden langs de kust was op 7 oktober op de meeste plaatsen tussen de 70 en 100 mm water gevallen met uitschieters tot 130 mm in Zeeland. In Flevoland is het met 30-50 mm ook nat maar zijn de hoeveelheden flink lager.

Lees meer

Er moet nog veel gebeuren voor een fatsoenlijke prijsvorming

Hilchard Waalkens wil niet al te pessimistisch overkomen als het gaat om de afzetmogelijkheden voor komend seizoen. “Naast bedreigingen zijn er ook wel kleine kansen. Maar er moet veel gebeuren voor we kunnen spreken over een acceptabel afzetseizoen.”

Lees meer

Contact met de telers blijft belangrijk

 

De afgelopen jaren maakte Aviko een forse groei door. De mondiale afzet groeide, de verwerkingscapaciteit steeg, het bedrijf opereerde steeds meer op de internationale markten in bijvoorbeeld Azië en Oost-Europa. Last but not least werd er een aantal acquisities gedaan. “Het bedrijf evolueerde, maar de structuur van de organisatie bleef vrijwel hetzelfde”, aldus Dick Zelhorst, sinds dit voorjaar Chief Global Supply Officer bij Aviko.

Lees meer