Voortgang rooien

Benieuwd naar de voortgang van de Harvest? Download hier iedere week een nieuwe Harvest Progress.

Lees meer

Droogte legt op veel plaatsen het rooien stil

Niet alleen op de klei-, leem- en löss gronden maar ook op het allerlichtste zand was het rooien van de aardappelen eind vorige week vrijwel volledig stilgevallen. De oorzaak is de droogte die er in combinatie met de hoge OWG’s voor zorgt dat schadevrij rooien zeer moeilijk, zo niet onmogelijk is.

Lees meer

Programma velddag 1 juli a.s.

A.s. vrijdag, 1 juli is de velddag van Aviko Potato. Tijdens de velddag kunt u 5 demovelden van 0.5 ha groot bezoeken. Dit zijn verschillende praktijkproeven van bemesting, rugopbouw, plantafstand en ethyleenbehandeling. De betreffende pootgoedhandelshuizen Agrico, Meyer, Interseed en Den Hartigh, praten u bij over de rassen Fontane, Lady Amarilla, Miranda, Zorba en Hansa.

Lees meer

“Goede relatie met teler ondersteunt areaalgroei in Frankrijk.”

Net als in Nederland streeft Aviko ook in andere productielanden naar een goede relatie met haar telers. En dat werkt. Franck Martinache doet de buitendienst in Noord-Frankrijk en heeft dit voorjaar het gecontracteerde areaal in Frankrijk verdubbeld. Hij steekt veel energie in persoonlijke contacten met de telers. We spraken met Franck toen hij onlangs voor werkoverleg in Nederland was.

Lees meer

Wim van Buggenum:"Aviko Potato past heel goed bij onze telers"

Voor de inkoop van aardappelen bij telers in de regio Limburg en Oost Brabant werkt Aviko Potato al vele jaren heel goed samen met AZN (Aardappeltelers Zuid Nederland), een dochter van de coöperatie CSV COVAS. Buitendienstmedewerker Wim van Buggenum van AZN kon zijn telers contracten aanbieden voor levering van aardappelen aan Aviko Potato. Daarnaast maakte hij gebruik van de ruimte die andere verwerkers boden. Vanaf dit seizoen kiest CSV COVAS er echter voor om 100% voor Aviko Potato te gaan.

Lees meer

Goede stemming en mooi op schema in Noordoost Nederland.

Martin Tillema van de buitendienst van Aviko Potato in Noordoost-Nederland bespeurt een positieve stemming onder “zijn” telers. Tillema heeft voornamelijk telers voor de vlokken- en granulaatfabrieken in Warffum en Venray onder zijn hoede. “De aardappelen uit de kuil zijn keurig op schema afgenomen. Dat kunnen de boeren wel waarderen”, meldt Martin. “En dat geldt eveneens voor onze vlotte betaling.” Ook de afname van de aardappelen uit de schuurbewaring ligt op schema en de kwaliteit van de aardappelen is goed. Wel ligt het tarrapercentage iets hoger dan andere jaren en het OWG wat lager maar dat kon ook moeilijk anders met het afgelopen natte najaar.

Lees meer

Lever teeltregistratie vόόr half december in

Voor telers die na half december aardappelen aan Aviko Potato leveren geldt dat hun teeltregistratie vόόr half december 2015 in bezit van Aviko Potato moet zijn. Bovendien moet een machtiging aan de betreffende keuringsinstantie voor voedselveiligheid zijn doorgegeven. LET OP, u heeft onlangs een nieuw telernummer ontvangen!! 

Lees meer

Afleveren in volle gang

De aardappelen van de zandgrond in Oost-Nederland zijn inmiddels afland geleverd. Het deel dat in bewaring is gegaan, wordt tot de Kerstdagen verwerkt. ,,We verwerken zoals altijd 24 uur per dag en 7 dagen per week’’, vertelt buitendienstmedewerker Edwin Schrotenboer van Aviko Potato.

Lees meer

Bezoek ‘Assen’ en ontdek de kansen van Rixona

Aviko Potato breidt het ‘Rixona-areaal’ opnieuw uit. Dat biedt kansen voor telers in Noordoost-Nederland om hun saldo per hectare te verbeteren. Aviko Potato is aanwezig op de Landbouw Vakbeurs in Assen om de telers te infomeren over de teelt van aardappelen voor granulaat en vlokken.

Lees meer

Grote verschillen in opbrengst

In Zuidwest-Nederland zijn afgelopen week de laatste aardappelpercelen geoogst. Volgens buitendienstmedewerker Jan-Willem de Weert van Aviko Potato waren – gelet op het late tijdstip - de rooiomstandigheden redelijk goed en viel het aandeel grondtarra in de partij mee. Bij partijen die enkele weken eerder ingeschuurd zijn, ziet De Weert nu problemen ontstaan. Als gevolg van versmering tijdens de oogst gaan knollen nu rotten.

Lees meer