"Lessen trekken uit uniek seizoen"

AndreBroezeColumn ATC-voorzitter
André Broeze
november 2018

 

Andre Broeze kreeg direct na zijn aantreden als ATC-voorzitter een uitzonderlijk teeltseizoen voor z’n kiezen. Hij vindt dat alle partijen goed moeten nadenken hoe we de ervaringen van 2018 gaan gebruiken. Niet alleen bij de contractering maar ook in ieders bedrijfsvoering. De ATC kan daarbij zeker input van de telers gebruiken.

 

Lees meer

“Goed gevoel na 1 jaar lidmaatschap ATC”

Marcel van LierColumn ATC lid
Marcel van Lier
mei 2018

Ik zit nu ruim een jaar in de Aardappel Telers Commissie van Aviko Potato, dus toen ik weer aan de beurt was voor de column leek het me een goed idee om wat ervaringen met u te delen. Bovendien had ik ook wel tijd om er even over na te denken, want door de regen lag begin vorige week al het werk hier stil. Het is me nooit eerder gebeurd dat ik in mei nog aardappels moest poten...

Lees meer

"Wat gebeurt er met mijn pootgoed?"

DerkColumn ATC-lid Derck Hulshoff, 
april 2018

Er wordt de laatste jaren met grote regelmaat gepraat over de kwaliteit van het pootgoed; vaak is de strekking dat die kwaliteit onvoldoende zou zijn. Negatieve verhalen dus. Ik wil dit hier eens bekijken door de bril van de pootgoedteler.

Lees meer

De emotie regeert (en wat we daar mee kunnen)

Column ATC-lid Jacob Branderhorst,
februari 2018Jacob

De landbouwsector komt de laatste tijd regelmatig in het nieuws door discussies waarin de emoties lijken te winnen van het gezonde verstand. Dichtbij huis hebben we de discussie over Roundup. Niemand lijkt zich af te vragen of de alternatieven, als die er al zijn, beter scoren dan de ‘kwaal’. Alles wordt eenzijdig bekeken en niet in een breder perspectief geplaatst.

Lees meer

Het is lastig onderhandelen in de huidige markt

Column ATC-lid Jos Derks,
december 2017

Jos Derks

Als Aardappel Telers Commissie zitten wij momenteel aan tafel met Aviko Potato om te onderhandelen over de contractprijzen voor komend seizoen. De omstandigheden maken het ons daarbij niet makkelijk.

Lees meer

Goede oogst en het belang van een goede beursnotering

Column ATC-lid Hilchard Waalkens,
november 2017

test

Het lijkt er op dat de aardappeloogst van 2017 toch wat groter uitvalt dan eerst gedacht. In België en Frankrijk was het aanvankelijk zeer droog en hadden de gewassen het moeilijk. Maar door de goede groeiomstandigheden in de tweede helft van het seizoen hebben de gewassen zich goed kunnen herstellen.

Lees meer

Alles verandert. U ook?

henk

Column Henk Meijer, september 2017

 We leven in een wereld die snel verandert en veel van die veranderingen zijn ook verbeteringen. Soms moet je ook gewoon zelf iets durven veranderen. Niet alleen maar klagen en naar de ander wijzen.

Lees meer

Groei met een plusje!?

AndreBroeze2

Column Andre Broeze, augustus 2017

Wereldwijd groeit de vraag naar friet. De aardappelteler kan ‘dus’ afwacht tot iemand een goede prijs betaalt. Of toch niet? ATC-lid Andre Broeze heeft daar zo zijn eigen visie op.

Lees meer

Niets is zo veranderlijk als … ?

Roelof Jan Wollerich web

Column Roelof Jan Wollerich, juli 2017

Roelof Jan Wollerich kijkt in zijn column naar de effecten van het weer op de aardappelgewassen en ontwikkelingen in teeltgebieden in Nederland en daarbuiten. Daarnaast heeft hij zorgen over het onderzoek in de akkerbouw.

Lees meer

Nette poolprijs én huiswerk voor volgend seizoen

JAN

Column Jan van Kempen, voorzitter Aardappel Teler Commissie

Afgelopen woensdag was de jaarvergadering van de Aardappel Teler Commissie (ATC) van Aviko Potato. Ik hoop dat u er net zo tevreden op terugkijkt als ik. We hebben een constructieve bijeenkomst gehad in een opgewekte en positieve sfeer.

Lees meer