Hoe nu verder?

Column ATC-lid
Henk Meijer
mei 2021

De nieuwe oogst zit er in (deels nog aanfrezen) en de oude oogst heb ik net afgeleverd. Tijd om even na te denken over een onderwerp voor mijn column.

Lees meer

“Even slikken”

Column ATC lid
Hilchard Waalkens
maart 2021

Na jaren van stabiele tot licht stijgende prijzen was het bij de laatste contractbesprekingen wel even slikken voor ons als ATC. Wij zagen uiteraard wel in dat een prijsstijging geen reële verwachting was, maar een verlaging van de contractprijzen staat haaks op de stijgende tendens van onze kostprijs. Als ATC hebben we aangegeven dat er eigenlijk geen ruimte is voor prijsdaling. 

Lees meer

Denkwerk….

Column ATC-voorzitter
André Broeze

Ook in mijn laatste column van 2020 ontkom ik niet aan de invloed die de coronacrisis heeft gehad (en voorlopig nog wel houdt) op de gewone wereld en de aardappelwereld. Het COVID-19 virus drukte niet alleen onze stemming maar via de lockdown ook de vraag naar friet. De gevolgen tot nu toe zijn bekend maar wat er nog gaat komen weten we niet. Het is onzekerheid troef. De kop boven mijn column staat er niet voor niets…

Lees meer

Zorgen om consumptie én om pootgoed

In de Aardappel Telers Commissie van Aviko Potato vertegenwoordig ik niet alleen Oost-Nederland voor de consumptieteelt, maar ook de pootgoedteelt. Op beide fronten moet je momenteel met een lampje op zoek naar goed nieuws. Wij hadden in de Achterhoek voor het derde jaar op rij een zeer droog teeltseizoen. Vaak brengt droogte hoge prijzen, maar door corona wisten we al vroeg in de zomer dat het deze keer anders zou zijn. Ik heb mijn consumptieaardappelen daarom niet of nauwelijks beregend, want de overtonnen zouden toch te weinig opbrengen. Het gevolg is dat de aardappelen die in normale jaren afland naar de fabriek gaan, dit jaar in de schuur passen. Lichtpuntje is wel dat we door de geringe neerslag een vrij makkelijk oogstperiode hebben. Bij veel collega’s op de klei is dat wel anders.

Lees meer

Een lastig jaar en het is nog niet voorbij…

AndreBroezeColumn ATC-voorzitter
André Broeze
augustus 2020

 Andre Broeze zag dat de coronacrisis alle houvast voor de afzet van frietaardappelen in een keer wegvaagde. Er kwam langdurige onzekerheid voor in de plaats. En dat blijft nog wel even zo.

Lees meer

Contractbesprekingen 2020 lastiger dan ooit

AndreBroezeColumn ATC-voorzitter
André Broeze
februari 2020

Zelden hebben aardappeltelers voor zoveel ingrijpende uitdagingen gestaan als voor het komende teeltseizoen. Het wegvallen van CIPC en Reglone betekent dat telers bij de aanpak van de loofdoding en de bewaring nieuwe wegen moeten bewandelen en geconfronteerd worden met onzekerheid en kostprijsverhoging.

Lees meer

Gebruik de belangrijkste machine goed!

JosDerks2Column ATC lid
Jos Derks
december 2019

In de vorige ATC-column heeft collega Jacob Branderhorst uitgebreid stilgestaan bij de oogstperikelen op de klei. Ik wil deze lijn graag voortzetten maar dan vanuit het perspectief van de telers op het zand. En dan met name de telers in het Zuidoosten die meedraaien in de aflandpool.

Lees meer

Wie draagt het (oogst)risico?

JacobColumn ATC-lid
Jacob Branderhorst
november 2019

Het is herfst 2019 en het geduld en de zenuwen van aardappeltelers op de klei worden flink op de proef gesteld. Na weken van stilstand door de overvloedige neerslag, zijn anderhalve week geleden de rooimachines weer aarzelend begonnen, vaak tussen de buien door.

Lees meer

We hebben elkaar nodig

Marcel van LierColumn ATC-lid
Marcel van Lier
september 2019

Goed nieuws vorige week voor Aviko: onze coöperatie Cosun geeft groen licht voor de bouw van een nieuwe fabriek in het zuiden van België. Met de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit speelt Aviko in op de jaarlijkse groei van de mondiale fritesconsumptie van 4%. 

Lees meer

Alles beweegt!

henkColumn ATC-lid
Henk Meijer
juli 2019

 

Toen ik zat na te denken over een onderwerp voor deze column heb ik eerst mijn vorige column nog eens terug gelezen. Die ging over verandering en hoe je daar mee om kunt gaan. Van verandering is het maar een kleine stap naar beweging. Of we het willen of niet, de wereld om ons heen is permanent in beweging.

Lees meer