Even bijpraten met...

Buitendienstmedewerker Arie van der Spek vertelt over de beursnoteringen.

De beurs in Goes noteerde dinsdag 29 oktober voor het eerst dit seizoen. Voor fritesgeschikt, >40 mm, OWG 360 en droog uit de schuur werd een notering van € 160,00 tot € 190,00 per ton vastgesteld. Er werd geen stemming afgegeven.

Af-land verwerken

Buitendienstmedewerker Arie van der Spek van Aviko Potato maakt deel uit van de noteringscommissie van de Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) in Emmeloord. Deze beurs noteert elke donderdag, van omstreeks 1 november tot de laatste aardappelen uit de schuur zijn. Doel van de noteringscommissie is om wekelijks op basis van de transacties van die week een reële notering neer te zetten. ,,En dat is belangrijke informatie voor aardappeltelend Nederland, zeker in combinatie met de stemming'', aldus Van der Spek. Gelet op de oogstverwachting voorziet hij voor komend jaar een goed prijsniveau. Het aantal transacties ‘droog uit de schuur’ is nu echter nog laag. Alle fabrieken verwerken nog volop partijen af-land. ,,Daarom is het in deze periode heel lastig een goede notering te maken’’, aldus Van der Spek.

Reële prijs noteren

De noteringscommissie stelt de notering vast op basis van de gedane zaken van de voorgaande week. Zowel telers als handelaren kunnen hun transacties melden aan de commissie (www.landbouwbeurs.com). Voorwaarde is wel dat de verhandelde partij binnen een maand wordt geleverd. Extreme uitschieters in de prijs, zowel naar beneden als naar boven, worden eruit gefilterd. ,,Uitgangspunt daarbij is dat in ieder geval 95% van de gemelde transacties binnen de notering moeten vallen'', aldus Van der Spek. De spreiding van de notering heeft o.a. te maken met prijsverschillen tussen rassen. De 'stemming' die bij de prijs wordt afgegeven, geeft weer hoe vraag en aanbod zich op dat moment tot elkaar verhouden.

Noteringscommissie

De noteringscommissie voor aardappelen bestaat uit 7 leden: 2 vertegenwoordigers van de industrie, 2 van de handel en 3 telers. Soms staan de verschillende commissieleden lijnrecht tegenover elkaar. In dat geval bemiddelt een onafhankelijke gespreksleider, zodat uiteindelijk toch consensus wordt bereikt en er een notering tot stand komt.