Even bijpraten met...

Buitendienstmedewerker Jan-Willem de Weert over het Zuidwesten van Nederland.

Na de hevige regenval van begin oktober in Zuidwest-Nederland, waren er veel zorgen over de partijen die nog in de grond zaten. De telers hebben samen met Aviko Potato alles op alles gezet om te redden wat er te redden viel. Over twee weken zijn bijna alle getroffen partijen verwerkt.

Toen de zware buien begin oktober over Zuidwest-Nederland raasden, zat er volgens buitendienstmedewerker Jan-Willem de Weert nog 15% van het areaal in de grond. Driekwart daarvan is alsnog geoogst en verwerkt of opgeslagen. Het resterende deel zit nog in de grond. ,,Voor deze aardappelen is het afwachten, als het droog wordt dan zie ik het postief in.'' Aanvankelijk leken uitsluitend de regio’s Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten getroffen. Naar nu blijkt ook in de Hoeksche Waard en West-Brabant aantasting van aardappelen voor te komen.

Wassen en verwerken

Twee weken na de regenval was het droog genoeg om te kunnen rooien. Aviko Potato bood de mogelijkheid om de aardappelen direct te verwerken. Op de vaste was-adressen werden eerst grond en aangetaste knollen uitgewassen en de hele partij nauwkeurig nagelezen. Om te zorgen dat er geen aangetaste knollen naar de fabrieken gingen, selecteert Aviko Potato de wasadressen op waskwaliteit en leescapaciteit, zodat er 6 tot 10 mensen aan de leesband staan.

Moeilijk te bewaren

De kwetsbare partijen aardappelen die zijn opgeslagen, hebben het ook moeilijk. Slechts een heel klein deel is voor iets langere tijd bewaarbaar. ,,Om die zo goed mogelijk te houden, staan er volop kachels voor te draaien’’, vertelt De Weert. Maar de meeste opgeslagen partijen van ná de regen blijken nauwelijks bewaarbaar. ,,Ook die telers komen we tegemoet. Die cellen draaien we de komende twee weken leeg. Dat is overigens een gezamenlijk belang: telers krijgen de gelegenheid direct te leveren en Aviko Potato verliest geen aardappelen die ingekocht zijn.''

Planning omgooien

De aardappelen die bij voorrang verwerkt moesten worden, hebben de planning van Aviko Potato overigens behoorlijk omgegooid. Af-land aardappelen van lichte gronden zijn later dan gepland geleverd en Aviko Potato heeft tijdelijk opslagruimte gehuurd.