Telers die te maken hebben met een AM-besmetting van hun grond, mogen vanaf oogstjaar 2014 hun aardappelen uitsluitend leveren aan een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkend bedrijf. Dit is het gevolg van aangescherpte wetgeving voor afvoer van tarragrond. Alle sorteer- en productielocaties van Aviko zijn door de NVWA erkend.

De NVWA kent beperkingen voor de teelt van aardappelen op percelen die besmet zijn met aardappelmoeheid. Zo moeten rassen geteeld worden die een passende resistentie hebben tegen de aanwezige aaltjespopulatie. Vanaf oogst 2014 gelden extra maatregelen voor de afzet en verwerking van deze aardappelen. Dat kan alleen via bedrijven die in dit kader door de NVWA erkend zijn.

Erkenning voor Aviko bedrijven

Alle Nederlandse Aviko vestigingen hebben zo'n erkenning van de NVWA en hebben daarmee aangetoond dat de verwerking en afzet van de vrijkomende tarragrond zodanig is geregeld, dat daarbij geen risico ontstaat voor besmetting van schone percelen.

Punt van aandacht

Telers die aardappelen van een besmet verklaard perceel niet apart oogsten en opslaan, moeten de gehele partij afzetten via een erkend bedrijf, dus ook de aardappelen die gegroeid zijn op een niet besmet verklaard perceel.

Informatie

Voor meer informatie, zie: http://www.vwa.nl/onderwerpen/plantenziekten-en-plagen/dossier/aardappelmoeheid/tarragrond-en-afzet-aardappelen