De buitendienstmedewerkers van Aviko Potato gaan de boer op met een betere basisprijs voor het AAA-segment en diverse opwaartse bijstellingen van de bewaarstaffels. Wie tot week 30 bewaart en alle premies kan verzilveren, ontvangt € 220,- per ton.

ContracteringDe basisprijs voor de rassen uit het AAA-segment (Innovator, Agria en Markies) gaat vanaf week 45 met € 2,50 omhoog en komt op € 157,53 per ton op week 13. De prijzen voor de andere rassen blijven gelijk.

Oplopende bewaarstaffel

Vanwege het wegvallen van CIPC introduceert Aviko Potato een pakket maatregelen om de stijgende kosten voor de lange bewaring te compenseren. Allereerst is er vanaf week 9 een oplopende bewaarstaffel. Die kan leiden tot een extra premie van maximaal € 10,- per ton bovenop de reguliere bewaarstaffel.

Bakkleur-premie

Telers die een vergelijkbare of betere bakkleur leveren dan hun individuele gemiddelde van voorgaande jaren, kunnen een extra bakkleur-premie van € 5,- per ton tegemoet zien, naast het reeds bestaande bonus/malussysteem. Deze premie is geïntroduceerd omdat de risico’s van de alternatieven voor CIPC naar inschatting van Aviko Potato onder meer bij de bakkleur zitten.

Startpremie mechanische koeling

Tenslotte is er voor telers met een mechanische koeling een startpremie van € 4,- per ton vanaf week 17 en daarna € 0,50 per ton per week extra. Telers die alle genoemde compensatiemaatregelen kunnen verzilveren ontvangen uiteindelijk € 220,- per ton op week 30.

Langbewaarders collectief

Naast de financiële compensatiemaatregelen komt er een zogenoemd langbewaarders collectief. Dit collectief moet de risico’s beperken voor telers die bewaren tot in de periode van week 21 tot en met week 30. Partijen die zijn aangemeld voor dit collectief (het is vrijwillig) worden intensief bemonsterd en regelmatig gecontroleerd door een onafhankelijke bewaringsdeskundige. Wanneer een partij in kwaliteit achteruit gaat en eerder moet worden geleverd dan afgesproken, wordt binnen het collectief geschoven met partijen zodat zo lang mogelijk de beste kwaliteit kan worden geleverd. Het langbewaarders collectief is een gezamenlijk initiatief van Aviko Potato en de Aardappel Telers Commissie (ATC).