Marten Scheepsma, buitendienstman  van Aviko Potato voor de regio Zuidelijk-Flevoland en het Land van Heusden en Altena, ziet in de praktijk dat eventuele problemen met rot in partijen nu beter onder controle zijn. “Ik zie dat niet alleen zelf, ik hoor dat ook van collega’s”, vertelt Marten. “Partijen die moeilijk te houden waren, zijn ondertussen geruimd. De situatie is nu in de verschillende regio’s stabieler.”

IMG 1422Marten waarschuwt overigens wel om de aandacht er bij te houden. “We gaan een periode tegemoet met oplopende temperaturen. Dat betekent dat de telers extra scherp moeten zijn op het benutten van de koudere momenten.  Veel partijen lijken nu houdbaar en onder controle maar als een partij rottende knollen bevat, moet nog wel steeds lekvocht worden afgevoerd. Dus benut de koudere momenten om te drogen en je bewaartemperatuur stabiel te houden. Daarnaast kun je met interne ventilatie, bij voorkeur in de nacht vanwege de hogere dagtemperaturen, het vocht verdelen. De praktijk leert dat de komende periode altijd een spannende is. Vandaag kun je denken dat alles goed onder controle is, maar met oplopende temperaturen in de bewaring kan rot zomaar weer verergeren en voor problemen zorgen.”

Bakkleur

Ook voor behoud van een mooie bakkleur is het volgens Marten belangrijk om met regelmaat te verversen met buitenlucht om het CO2 gehalte laag te houden. Tot slot heeft hij nog een attendering voor telers bij wie de aardappels inmiddels helemaal droog en grijs in de schuur liggen. “Als je die situatie eenmaal hebt bereikt, is het uitkijken voor drukplekken en slappe knollen. In zo’n situatie is gematigd ventileren op z’n plaats.”