De af-land pool van Aviko Potato is sinds de oprichting in 2012 met meer dan 50% in omvang gegroeid. De groei van de pool is volgens Jan van Kempen, voorzitter van de Aardappel Telers Commissie (ATC) van Aviko Potato, het bewijs dat de telers behoefte hebben aan deze afzetvorm.

De af-land pool geldt voor de oogstperiode van week 33 tot en met week 44 en betreft de rassen Zorba, Miranda, Agria, Victoria, Fontane, Innovator en Lady Amarilla. Het teeltgebied van de aardappelen strekt zich grofweg uit van de zuidoostelijke zandgronden tot het noordoosten van ons land. De aardappelen zijn over het algemeen  minder geschikt voor lange bewaring. Bovendien beschikken de telers veelal niet over geschikte opslagruimte om de aardappelen lang te bewaren.

20% meer aardappelen

Aardappeloogst 2017 kenmerkte zich door een fors hogere opbrengst dan verwacht. De productie in de EU-5 lag ongeveer 20% hoger dan het jaar ervoor. De gemiddelde opbrengst per hectare was 13 ton hoger dan in oogstjaar 2016. Bovendien zijn de aardappelen veel grover gegroeid dan gemiddeld. De af-land pool had hierdoor te maken met een veel groter volume dan aanvankelijk ingeschat. Het grote aanbod aan af-land aardappelen zette de markt onder druk terwijl er nauwelijks extra export op gang kwam. De prijzen bleven daardoor een op stabiel laag niveau.

Meer verwerking

De verwerking van de vroege aardappelen ligt sinds de oogstperiode op een hoger niveau dan gemiddeld. Enerzijds doordat de verwerkingscapaciteit van de fabrieken is uitgebreid, anderzijds doordat het onderwatergewicht (OWG) van de aardappelen lager ligt en er daardoor meer aardappelen nodig zijn. Doordat de problemen met de bewaring van aardappelen hoger zijn dan andere jaren, is er bovendien meer aanvoer van partijen aardappelen voor de korte termijn.

Resultaat pool af land

Ondanks het veel grotere aanbod én de forse druk op de markt, wist de poolcommissie een duidelijk hoger resultaat neer te zetten dan de dagprijs. Voor de rassen Innovator, Agria, Miranda, Lady Amarilla, Victoria en Zorba heeft de af-land pool een prijs gerealiseerd van € 72,92 per ton (exclusief btw) voor levering vanaf week 36. Voor de Fontane is dat € 67,92 per ton (exclusief btw). Eerdere leveringen worden beloond met een bonus van € 5,- voor levering in week 34 en € 2,50 voor levering in week 35. Voor telers die hun aardappelen tijdelijk konden opslaan en na week 44 leverden, geldt nog een extra bewaartoeslag. Ter vergelijking: De gemiddelde beursnotering in Emmeloord lag op € 45,- terwijl Belgapom gemiddeld € 42,22 noteerde.

week

Innovator, Agria, Zorba, Miranda, Victoria, Lady Amarilla

Fontane

34

€ 77,92

€ 72,92

35

€ 75,42

€ 70,42

36-44

€ 72,92

€ 67,92