Een vrijwel identieke monsterlijn als die in Dronten wordt gebouwd, is eind november al in gebruik genomen in het sorteerbedrijf van Aviko in Steenderen. Met de nieuwe lijn worden grotere monsters verwerkt waardoor de uitslagen nog representatiever zijn. De eerste ervaringen zijn positief.

De keurlijn van de Aviko-fabriek in Steenderen is aangepast. Sinds kort kunnen automatisch monsters tot 40 kg worden verwerkt. De grotere monsters geven stabielere uitslagen van het onderwatergewicht en de bakkleur.

De monsters worden geschild, waarna een telling en meting van de knol plaatsvindt. Vervolgens gaat het monster door een zoutbad om de drijvers vast te stellen. Het onderwatergewicht wordt bepaald in een volautomatische weger die het monster, zodra de keurmeester gereed is, lost op de beoordelingstafel. De keurmeester legt 40 aardappelen in een automatische fritessnijder waarna 40 fritesstaven gebakken worden. De beoordeling van de aardappelen is onveranderd van 100 knollen en blijft mensenwerk.

In Dronten komt een vergelijkbare lijn. Bij de ontwikkeling van de twee lijnen is uitgegaan van gelijke componenten. Een belangrijk verschil zit bij de ingang van de lijn. Die is in Steenderen volledig ingericht op ontvangst per vrachtauto. In Dronten wordt gewerkt met monsters in kisten of zakken en kunnen deze op verschillende punten in de lijn worden gebracht.

Acceptatie

Het doel van de bemonsteringen in Dronten en Steenderen is wel heel verschillend. “In Dronten draait het om de groftebepaling en de inschatting van de kwaliteit om een partij goed te plannen”, licht Jan Wijkhuijs van Aviko Potato toe. “In Steenderen gaat het om de uiteindelijke acceptatie van de partij en de fijnregeling van het bakproces.” Overigens heeft de lijn in Steenderen al wel een laser voor de lengte-breedte-hoogte bepaling van de knollen. “Zodra deze nieuwe techniek zich bewezen heeft, profiteren we hiervan in Dronten en kan die daar de oude vierkantsmaatsorteerder vervangen”, stelt Jan. “Dan kunnen we met de laser en de computer de grofte van de partij bepalen.”

Personeel enthousiast

Na een paar weken draaien komen er positieve geluiden uit Steenderen. “De mensen zijn enthousiast”, vertelt Jan. “Ze ervaren diverse verbeteringen. Veel bemonsteringsuitslagen komen nu automatisch in de administratie; het scheelt heel veel handelingen. Ook is de lijn lekker geluidsarm. Maar het belangrijkste is dat we na twee weken parallel draaien nu weten dat de uitslagen betrouwbaar zijn.”

Bewuste planning

De gefaseerde ingebruikname van de twee bemonsteringslijnen is bewust gepland. “Eventuele kinderziekten komen we in Steenderen al op het spoor”, zegt Jan. ”Daar profiteren we straks in Dronten weer van.” Zo vlak voor de Kerst overheerst de tevredenheid op de afdeling Kwaliteitscontrole. “En trots”, voegt Jan toe. “De hele installatie en ingebruikname van de lijn in Steenderen is gelukt zonder ook maar een moment van stilstand in het keuringsproces. En dat is voor de situatie in Steenderen, met continuproductie, een hele prestatie.”