5% onnodig gewichtsverlies op 1.000 ton kost €7.500 bij een aardappelprijs van 15 cent. Dat verdwijnt zomaar door de luiken. Maar ook een te donkere bakkleur, rot, drukplekken en kiemvorming kost geld. Controleer de partij daarom een paar keer per week.

Onze agronoom Goffe Schat verzamelde enkele aandachtspunten:
  • Rooi na een koude nacht pas bij een buitentemperatuur rond 10° C. Dit vanwege blauw. Maar ook vanwege een te groot temperatuursverschil van de aardappelen;
  • Maak de partijtemperatuur uniform door intern ventileren;
  • Ventileer nooit met buitenlucht als het temperatuursverschil met de partij aardappelen meer dan 2°C is;
  • Is drogen noodzakelijk? Ventileer dan met opgewarmde buitenlucht. Ook hier geldt het maximale temperatuursverschil van 2°C;
  • Na drogen en wondheling de temperatuur in kleine stapjes laten dalen;
  • Start op tijd met kiemremming want de kiemrust is dit jaar kort;
  • Ken uw partij en controleer een paar keer per week.
Interessante bewaaravond

Deze onderwerpen (én meer) staan op de agenda van de informatieve en leerzame bewaaravonden die Aviko Potato voor haar telers organiseert. Komt u ook? 

4 november Akkermans Heense Molenweg 23
De Heen
Zaal open: 19:00 uur
Start avond: 19:30 uur
5 november Shortgolf Rivierduinweg 9
Swifterbant
Zaal open: 19:00 uur
Start avond: 19:30 uur
18 november Hotel Asteria, Maasheseweg 80a
Venray
Zaal open: 19:00 uur
Start avond: 19:30 uur

Studiegroepen bewaring

Aansluitend start Aviko Potato in Flevoland een pilot met twee bewaarstudiegroepen waarvoor u zich kunt opgeven bij uw buitendienst of op de bewaaravond. Omdat het om een pilot gaat is er maar voor een beperkt aantal mensen plaats. In kleine groepen leren we met en van elkaar. Begeleiding door een bewaarspecialist en een Aviko Potato buitendienstmedewerker.

 

Aanmelden ATC jaarvergadering 2023

 Meld u aan via het onderstaande formulier.

 

 

Naam(*)
Vul alstublieft uw naam in
Aviko Potato telernummer(*)
Vul alstublieft uw telersnummer in
Woonplaats(*)
Vul alstublieft uw woonplaats in
Email(*)
Vul alstublieft uw e-mailadres in
Aantal gasten(*)
Ongeldige invoer