Nu de tafelaardappeloogst in Nederland zo goed als binnen is, kan de balans opgemaakt worden. Gemiddeld is de oogst relatief redelijk, niet hoog maar zeker ook niet laag. Een beknopte samenvatting van de exportmarkt voor tafelaardappelen tot zo ver. De tafelaardappelmarkt heeft direct verband met de markt voor fritesaardappelen.

Dure zomerperiode

De tafelaardappelmarkt in Nederland komt uit een dure importperiode in de zomer. Deze liep vanwege het koude voorjaar een week of vier langer (tot augustus) door dan normaal gesproken. De oogst van vroege consumptieaardappelen kwam laat op gang en de opbrengsten waren ronduit goed. Daardoor kon het hogere prijsniveau slechts kort vastgehouden worden. De hoofdoogst van tafelaardappelen in Nederland begon ongeveer een maand later dan normaal. Gevolg is een verkoopachterstand van een week of vier.

Prijsschommelingen in Duitsland

In oktober liepen de consumptieprijzen in Duitsland op vanwege de lage opbrengstverwachtingen daar. Ook in de onder Oost-Europese landen populaire handelsregio Bayern en Zuid-Duitsland liepen de prijzen daardoor op. Door de gunstige prijsverwachtingen hielden Duitse boeren hun aardappelen vast. Gevolg was dat Oost-Europese landen al in oktober Nederlandse tafelaardappelen kochten. Toen ook in Duitsland de prijzen in november daalden door meer aanbod weken de Oost-Europeanen weer uit naar de Duitse markt.

Russische grens open of niet?

De maand november laat tot nu toe een dalende tendens zien. Over geheel Europa blijken de opbrengsten beter dan verwacht. Voor de komende maanden zal Rusland een sleutelrol vervullen. De onderhandelingen met de grootmacht lopen, maar om fytosanitaire en politieke redenen is er nog geen handel mogelijk. Gaan de Russische grenzen open voor Nederlandse tafelaardappelen, dan zal de markt zeer zeker positief reageren en kan het een mooi aardappelseizoen worden. Komt Rusland niet aan de markt, dan is de verwachting dat dit seizoen geen hoogvlieger wordt.

Minder aanbod in Polen

De rest van Oost-Europa laat iets lagere opbrengsten zien. Zeker in Polen waar een groot productiepotentieel is, is relatief minder aanbod. Dat voert de prijs in Polen op, waardoor de buurlanden - altijd uit op goedkope aardappelen - Polen overslaan als het gaat om inkoop van tafelaardappelen. Nederland kan hiervan een graantje meepikken.

Korte termijn

Hoe lang Oost-Europese landen hun tafelaardappelen uit Duitsland blijven halen is de grote vraag. Duitsland geniet voor die landen een logistiek voordeel gezien de kortere afstand. Momenteel maakt deze situatie wel export vanuit Nederland naar Duitsland mogelijk.

Overzee rustig

De export 'overzee' naar Afrika is momenteel rustig te noemen, die landen halen het aardappelaanbod elders vandaan. Wanneer die landen ook tafelaardappelen uit Nederland gaan halen, is koffiedik kijken.

Bron: Agrico, 21 november 2013