Marcel van LierColumn ATC lid
Marcel van Lier
mei 2018

Ik zit nu ruim een jaar in de Aardappel Telers Commissie van Aviko Potato, dus toen ik weer aan de beurt was voor de column leek het me een goed idee om wat ervaringen met u te delen. Bovendien had ik ook wel tijd om er even over na te denken, want door de regen lag begin vorige week al het werk hier stil. Het is me nooit eerder gebeurd dat ik in mei nog aardappels moest poten...

Goed, de ATC. Ik had er niet echt een plaatje bij toe ik aan deze functie begon, maar ik heb gemerkt dat het een commissie is die door Aviko Potato heel serieus wordt genomen. In ATC-vergaderingen gaat het ook om veel meer dan alleen verkoopbeslissingen en –strategieën. We worden over allerhande zaken geraadpleegd en geïnformeerd en er is serieuze aandacht voor wat wij als telers inbrengen. Op die manier kunnen wij bijdragen aan ontwikkelingen binnen Aviko Potato.

Een voorbeeld van een onderwerp dat wij als ATC goed kunnen volgen is de voortgang van het ketenproject Pootgoedkwaliteit. Agronoom Matthijs Meijer informeert ons op gezette tijden over dit project. Ik ben ook persoonlijk bij dit project betrokken omdat er in één van mijn aardappelpercelen een datalogger-knol in een rug is gestopt. In de loop van het seizoen wordt de knol weer tevoorschijn gehaald en kan exact worden uitgelezen welke omstandigheden de knol (en dus de partij) heeft doorgemaakt. De gegevens van deze en andere datalogger-knollen helpen hopelijk bij het opsporen van de oorzaken van eventuele problemen met pootgoed. Een voorbeeld uit dezelfde hoek is de pootgoed-checklist die we afgelopen winter allemaal hebben ontvangen van Aviko Potato. Met zaken waar je bij de ontvangst op moet letten en tips om het pootgoed in goede conditie te houden.

Regionale zaken

Vast onderdeel van de ATC-vergaderingen is het bespreken van de voortgang van het seizoen. We informeren elkaar over de teelt, speciale omstandigheden in de verschillende regio’s of hoe het staat in de bewaring. En als er problemen zijn die met Aviko Potato te maken hebben, kunnen we die daar ook kwijt. Het is niet alleen maar een goed nieuws show. Ik wil telers uit mijn gebied ook oproepen om mij te bellen als er iets is. Afgelopen winter heb ik trouwens gemerkt dat men mij wel weet te vinden. Toen de nieuwe bonus/malus regeling bekend werd gemaakt, hebben meerdere collega’s mij verteld dat het ze erg lastig lijkt om voordeel uit die regeling te halen. Het is in ons gebied niet eenvoudig om de bonusgrens van een OWG van 400 te halen met Fontane. Dat komt deels door de grondsoort en deels door de bemesting. Het is te vroeg om hier nu al definitieve uitspraken over te doen en ik vraag me ook af of iedereen de consequenties al heeft doorzien. Telers zullen in de toekomst bewust moeten kiezen tussen kilo’s en kwaliteit. Maar goed, de ATC is ook voor dat soort zaken een prima podium om dingen te bespreken. Ik kan er mijn ei prima kwijt.