manfred01Manfred van ’t Erve, buitendienst Oost-Flevoland

Terwijl dinsdagmorgen 6 juni de eerste regendruppels sinds weken vielen, zat Manfred van ’t Erve in overleg met de collega buitendienstmedewerkers van Aviko Potato. Hij rapporteert uit de eerste hand over de stand van de gewassen en het verloop van het voorjaar.

“De gewassen staan er eigenlijk overal mooi op”, stelt Manfred, “en er zijn weinig bijzonderheden uit de regio te melden. Wel staan in het Zuidoosten alle haspels te draaien.” Daarmee benoemt hij ook meteen het onderwerp dat veel telers de afgelopen weken heeft bezig gehouden: het gebrek aan neerslag. “De herbiciden hebben in een aantal gevallen te weinig gedaan. Af en toe zie je dat telers correctiebespuitingen uitvoeren. En ook voor de naderende knolzetting is water meer dan welkom”, meent van ’t Erve. Die wens is inmiddels voor een deel van de telers uitgekomen want vooral in de Noordelijke helft van het land zijn de afgelopen dagen de nodige millimeters gevallen.

Tot op heden weinig klachten

Terugblikkend constateert Manfred dat het een zeer druk voorjaar is geweest. “We hadden van eind maart tot eind april een compacte en intensieve plantperiode. Daardoor hebben we in korte tijd heel veel pootgoed moeten verplaatsen. Het pootgoed is onder mooie omstandigheden gepoot en de consumptieaardappelen staan er over het algemeen mooi regelmatig op.” Ondanks de verwachte pootgoedkrapte hebben de meeste telers het ras en de hoeveelheid ontvangen die ze wilden. “En als dat niet lukte, hebben we zo goed mogelijk rekening proberen te houden met wensen ten aanzien van resistenties”, stelt van ’t Erve.

Lage ziektedruk

Ook de gezondheid van de gewassen is prima, meldt Manfred. “Dankzij de droogte en de hoge temperaturen tot het Pinksterweekend is er van phytophthora tot nu toe nog geen sprake. Maar door de snelle groei van dit moment vraagt de phytophthora-preventie nu wel aandacht”. De buitendienst vangt verder geen signalen op over problemen.