Door Jan van Kempen, voorzitter ATC

Mocht u nog twijfelen om op 1 juli de ATC-vergadering te bezoeken, dan trek ik u deze keer gemakkelijk over de streep. Want André Kuipers, ‘onze’ man in de ruimte, is opgenomen in een zeer aantrekkelijk programma. Van de ruimte aanschouwde Kuipers gedurende enkele maanden, in een toestand van totale gewichtsloosheid, onze planeet. Door afstand te nemen observeerde hij de aarde van een geheel andere kant. Vaak ook zag hij de wereld op zijn kop en vanuit verrassende ooghoeken. Dat bleek nodig om de relatieve waarde van alles te kunnen beoordelen en met een sterk verhaal huiswaarts te keren.

Van aardappelen verkopen heeft Kuipers nauwelijks verstand. Dus op dat vlak kunnen wij hem zéker nog wat leren. Wij kunnen hem vertellen dat elke aardappelteler graag profiteert van de positieve stemming in de markt, maar ook zekerheid wil van een goede prijs. Wij kunnen Kuipers vertellen dat de termijnmarkt er is om risico’s af te dekken, maar dat dit mechanisme voor de meeste telers nog net een stapje te ver is. Ook kunnen we hem vertellen dat we hoge verwachtingen hadden van het afgelopen afzetseizoen, maar dat er te weinig van terechtgekomen is. De wereld op zijn kop…, ook bij aardappelen.

"Ik nodig u graag uit om met ons in discussie te gaan over de markt, de marktwerking en de prijsvorming"

Mocht u nóg niet overtuigd zijn, kom dan naar Dronten om de bekendmaking van de poolprijzen mee te maken. De ATC van Aviko Potato heeft op dat vlak een naam hoog te houden. Maar ook nodig ik u graag uit om met ons in discussie te gaan over de markt, de marktwerking en de prijsvorming. De verwerkende industrie koerst steeds meer af op vaste prijsafspraken terwijl de telers graag marktwerking zien en daarvan willen profiteren. Beide standpunten zijn te respecteren, maar passen vaak niet naast elkaar. Wordt het daarom niet eens tijd om keuzes te maken?

André Kuipers vertrok, nam even afstand en kwam vervolgens met een boeiend verhaal thuis. U verlaat op 1 juli voor even uw bedrijf, u gaat luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, u vraagt, u discussieert. En het belangrijkste…, u keert huiswaarts met nieuwe inspiratie dat uw ondernemerschap voedt. Ik reken uw komst!

Jan van Kempen