Door Sjaak Wijtvliet, bestuurslid ATC

Na negen jaar (ruim twee periodes) zit het ATC-bestuurderschap van Sjaak Wijtvliet er op. De akkerbouwer uit Swifterbant kijkt terug op een nuttige en mooie tijd. ,,Wat ik het meest ga missen? Mijn collega’s in de ATC en de overleggen met bijvoorbeeld Aviko Potato. Ik kijk terug op een prettige periode die ook erg leerzaam was. Je komt als bestuurder toch in aanraking met inside information en hoort andere geluiden. Zo weet ik nu veel meer van diverse contractvormen, op bijvoorbeeld de termijnmarkt. Eigenlijk kan ik een dergelijke functie iedereen aanbevelen.

Toen ik negen jaar geleden gevraagd werd om zitting in de ATC te nemen namens de regio Oostelijk Flevoland, heb ik ja gezegd. Ik geloof wel in een regionale vertegenwoordiging; men weet in mijn omgeving dat ik in de ATC zit. Ik word er ook op aangesproken. Zelf hebben wij een traditioneel akkerbouwbedrijf met 57 hectare in maatschap met vrouw en zoon. Daarnaast houden we een kippenbedrijf met 25.000 grootouderdieren. Ik teelde voor Aviko Potato altijd al mijn aardappelen. Ik kon en kan me helemaal vinden in de doelstelling van de ATC om een zo hoog mogelijk rendement uit je pootgoed te halen. De twee petten van teler en bestuurslid zijn vaak dezelfde. Je profiteert zelf ook van de doelstellingen van de ATC.

Het opzetten van de ATC-pool was bijvoorbeeld een mooie manier om de aardappels nog beter te vermarkten. We hebben het telers mogelijk gemaakt om de laatste jaren via de pool een hele mooie prijs te krijgen voor hun aardappelen. Natuurlijk speelt de markt daarin een belangrijke rol, maar ons resultaat was bijzonder goed. Ik moet zeggen dat Aviko Potato ons daarbij goed gefaciliteerd heeft om dit mogelijk te maken. Die samenwerking is altijd goed geweest; een belangrijke voorwaarde om iets te bereiken.

Ook de mogelijkheid van het knollen tellen is een goed initiatief van de ATC geweest, overigens wederom in samenspraak met Aviko Potato. Ik weet zeker dat de kennis van ons als ondernemers en agrariërs daar aan bijgedragen heeft. Je weet waar behoefte aan is. Ik heb ook ervaren dat Aviko Potato onze mening en inbreng daarom altijd op prijs stelde. Ik zal het dus missen, maar blijf zeker voor Aviko Potato telen. Natuurlijk in de pool, maar ook de andere contracten benut ik daarbij!’’