Noest handwerk komt er aan te pas om nieuwe Aviko Potato-rassen te selecteren. Afgelopen week plantte agronoom Goffe Schat met hulp van collega's 8 proefvelden met veelbelovende rassen. Deze zijn verdeeld in 3 frietproefvelden, 2 voor het segment koelvers en 2 proefvelden voor de droogindustrie, verspreid over de belangrijke teeltgebieden.

Intensieve beproeving

23 rassen staan daarmee weer in de startblokken voor de afvalrace die na een paar jaar intensieve beproeving enkele nieuwe rassen moet opleveren. ,,Er zitten zeker veelbelovende rassen tussen'', vertelt Schat.

Kijk mee bij het planten van het proefveld in Zeewolde waar fritesrassen op zware klei worden beproefd. De aardappelen worden op een plantafstand van 30, 35 en 40 cm gepoot. De afstand is afhankelijk van het ras.

 

1. Plantafstand    2. pootaardappel in zak
Goffe Schat geeft over vier rijen de plantafstand aan voor de plantafstanden 30 cm of 40 cm. Per veldje worden 4 rijen van 13 planten uitgepoot.
 3. handmatig de poters neerleggen  4. vooraf uitmeten
Handmatig worden de poters op de juiste afstand neergelegd. De veldjes zijn precies uitgemeten en het aantal knollen vooraf afgeteld.
5. buitendienst 6. aardappel poten
Voor de pootafstand 35 cm is een authentieke plantmachine beschikbaar wat het werk gemakkelijker maakt. Na aanplant van de nieuwe rassen planten de medewerkers verder met Agria's zodat dit aansluit bij het praktijkperceel.
6. aardappelverdeling  
Om op een plantafstand van 35 cm uit te komen wordt telkens een plantvakje overgeslagen.