Het is lastig onderhandelen in de huidige markt

Column ATC-lid Jos Derks,
december 2017

Jos Derks

Als Aardappel Telers Commissie zitten wij momenteel aan tafel met Aviko Potato om te onderhandelen over de contractprijzen voor komend seizoen. De omstandigheden maken het ons daarbij niet makkelijk.

Lees meer

Goede oogst en het belang van een goede beursnotering

Column ATC-lid Hilchard Waalkens,
november 2017

test

Het lijkt er op dat de aardappeloogst van 2017 toch wat groter uitvalt dan eerst gedacht. In België en Frankrijk was het aanvankelijk zeer droog en hadden de gewassen het moeilijk. Maar door de goede groeiomstandigheden in de tweede helft van het seizoen hebben de gewassen zich goed kunnen herstellen.

Lees meer

Alles verandert. U ook?

henk

Column Henk Meijer, september 2017

 We leven in een wereld die snel verandert en veel van die veranderingen zijn ook verbeteringen. Soms moet je ook gewoon zelf iets durven veranderen. Niet alleen maar klagen en naar de ander wijzen.

Lees meer

Groei met een plusje!?

AndreBroeze2

Column Andre Broeze, augustus 2017

Wereldwijd groeit de vraag naar friet. De aardappelteler kan ‘dus’ afwacht tot iemand een goede prijs betaalt. Of toch niet? ATC-lid Andre Broeze heeft daar zo zijn eigen visie op.

Lees meer

Niets is zo veranderlijk als … ?

Roelof Jan Wollerich web

Column Roelof Jan Wollerich, juli 2017

Roelof Jan Wollerich kijkt in zijn column naar de effecten van het weer op de aardappelgewassen en ontwikkelingen in teeltgebieden in Nederland en daarbuiten. Daarnaast heeft hij zorgen over het onderzoek in de akkerbouw.

Lees meer

Nette poolprijs én huiswerk voor volgend seizoen

JAN

Column Jan van Kempen, voorzitter Aardappel Teler Commissie

Afgelopen woensdag was de jaarvergadering van de Aardappel Teler Commissie (ATC) van Aviko Potato. Ik hoop dat u er net zo tevreden op terugkijkt als ik. We hebben een constructieve bijeenkomst gehad in een opgewekte en positieve sfeer.

Lees meer

Gewassen staan mooi, regen is welkom.

manfred01Manfred van ’t Erve, buitendienst Oost-Flevoland

Terwijl dinsdagmorgen 6 juni de eerste regendruppels sinds weken vielen, zat Manfred van ’t Erve in overleg met de collega buitendienstmedewerkers van Aviko Potato. Hij rapporteert uit de eerste hand over de stand van de gewassen en het verloop van het voorjaar.

Lees meer

”Informatie-achterstand lastig voor ATC”

Marcel van LierMarcel van Lier, maart 2017

In zijn eerste column voor de nieuwsbrief van Aviko Potato stelt het nieuwe ATC-lid Marcel van Lier zich aan u voor. Hij vindt de Aardappel Telers Commissie een nuttig instrument maar vindt het jammer dat er vaak een informatie-achterstand is ten opzichte van de industrie. “Wij weten ook niet alles. En prijsdrukkend nieuws komt altijd sneller dan prijsopdrijvend nieuws”.

Lees meer

Mismatch in de keten

JacobJacob Branderhorst, februari 2017

In deze tijd van contractering gesprekken kun je in een column natuurlijk altijd wat zeggen over de afzet strategieën en de (contract)prijzen. In mijn ogen is dat, naast het leveren van een kwalitatief goed product, ook één van de belangrijkste zaken voor een teler. Het enige wat ik er deze keer over wil zeggen is: “Kijk goed welke verkoopstrategie bij jou en je bedrijf past en laat je niet te veel leiden door de waan van de dag.” Maar dit voorjaar lijkt het bemachtigen van pootgoed belangrijker dan de “overige voorwaarden”. Volgens mij zit er een mismatch in de keten.

Lees meer

“Positief sentiment met dubbele bodem”

DerkDerck Hulshoff, december 2016

In mijn omgeving merk ik dat collega- akkerbouwers een positieve verwachting hebben over de contractprijzen voor oogst 2017. Het valt ook niet te ontkennen dat het sentiment momenteel positief is. Zowel de termijnmarkt als de daghandel laten mooie cijfers zien. De kans dat dit doorwerkt in de contractprijzen lijkt reëel.

Lees meer