Voor alle aardappelsegmenten heeft Aviko Potato rassenproeven liggen in meerdere regio’s. Resistenties tegen aaltjes en wratziekten zijn altijd belangrijk. Maar ook duurzaamheidskenmerken worden steeds vaker een selectiecriterium.

Sinds jaar en dag legt Aviko Potato proefvelden aan om nieuwe en bestaande rassen te beproeven en te vergelijken in de praktijk. “Dat is belangrijk want het ras bepaalt de kostprijs van ons product en daarmee onze concurrentiepositie op de wereldmarkt”, stelt manager agronomie Matthijs Meijer. “We zijn constant op zoek naar rassen die een hoger saldo geven, en dan voornamelijk via een hogere kilogramopbrengst, of die een bepaald probleem oplossen.”

Die problemen verschillen per segment. De aardappelen voor de vlokken- en granulaatproductie bijvoorbeeld worden voornamelijk in Noordoost-Nederland geteeld. Daarvoor zoekt Aviko Potato rassen met een volledig pakket aaltjesresistenties. “En een goed pakket resistenties tegen wratziekte is ook belangrijk voor dit gebied”, vervolgt Meijer. “Bij voorkeur gebruiken we rassen met resistenties tegen wratziekte type 2, 6, 8 en 18.” Naast de geschiktheid voor de teelt is uiteraard ook de geschiktheid voor de verwerking belangrijk. Meijer: “Als een ras op het proefveld twee jaar goed heeft gepresteerd, schalen we het op naar 2 hectare bij een teler en gaan we kijken hoe het ras zich houdt in de verwerking. Als ook dat positieve resultaten oplevert, kan het ras naar de praktijk.”

Franse friet

De drie proefvelden voor de vlokken- en granulaatrassen liggen op zandgrond in NO-Nederland, ZO-Nederland en nabij de net verworven fabriek in Stavenhagen (D.) Op het proefveld in Duitsland worden naast lokale rassen ook een paar Nederlandse rassen beproefd. “Dat doen we omdat we in de toekomst misschien wat gaan schuiven met de productie tussen onze fabrieken”, vertelt de agronoom. “Dan is het goed om te weten hoe de Nederlandse rassen zich houden in het Duitse teeltgebied. Bijkomend voordeel is dat we in het Duitse teeltgebied geen last hebben van aaltjes of wratziekte.”

Voor de frietrassen heeft Aviko Potato twee proefvelden in Nederland (Zuidoostelijk zand en centrale klei), 1 in Frankrijk en 1 in Zuid-Duitsland. Ook in dit segment zijn aaltjesresistenties een belangrijk criterium. “Vooral voor telers met mengbesmettingen is het rassenaanbod aan de magere kant”, aldus Meijer. “Alleen het nieuwe ras Lugano van Agrico heeft alle resistenties voor alle Rostochiensis en Pallida-types. Dus daar zoeken we uitbreiding. En voor Frankrijk zijn we op zoek naar een vervanger voor de Challenger. Dat ras wordt daar veel gebruikt voor de friet bij de kebab maar het heeft soms last van grauw in het vlees.”

Duurzaamheid

Naast aaltjes en andere bodemziekten worden duurzaamheidscriteria ook steeds belangrijker bij de rassenselectie. “De wetgeving wordt steeds strakker”, zegt Meijer. “Steeds vaker zijn er beperkingen op het gebied van gewasbescherming en bemesting. Daar kan de aardappelteelt last van krijgen. We kijken dus ook naar rassen die toekomstbestendig zijn op die punten. Want het moet natuurlijk wel aantrekkelijk blijven om aardappels te telen.”

De proefvelden zijn niet toegankelijk voor het publiek maar dit jaar krijgen telers hopelijk toch een kans om relatief nieuwe rassen te zien “Als de corona-situatie het toelaat, gaan we dit jaar relatiedagen organiseren. Daar hebben we speciale demovelden voor aangelegd”, besluit Meijer.