Was- en snijbedrijf De Kubbe heeft deze winter fors geïnvesteerd in een nieuwe bewaarloods en verbeteringen aan de snijmachines. De vernieuwingen zullen vooral leiden tot meer flexibiliteit en een constantere hoge kwaliteit én meer volume bij het snijden van pootgoed.

P1100980 “Vroeger moesten we nog wel eens langzamer draaien bij een lastige partij met knollen die niet mooi egaal gevormd zijn. Met de aanpassingen aan de snijmachines is dat straks verleden tijd.” Eigenaar Dick van Tilburg heeft de snij-installatie van De Kubbe afgelopen weken fors onder handen genomen. “Bij de invoer hebben we de verdeling van de aardappels over de vier snijlijnen verbeterd. Elke lijn krijgt nu z’n eigen aanvoerband en dat geeft een betere vullingsgraad.”

Snijmachines aangepast

Ook de snijmachines zelf zijn aangepast. Van Tilburg: “We kunnen nu de omwentelingssnelheid van de diabolorollen aanpassen. Die zorgen er voor dat de knollen goed gecentreerd voor de messen komen. Vroeger moesten we bij partijen met veel kleine of hoekige knollen de capaciteit verlagen om een goede kwaliteit snijwerk te houden. Dat hoeft nu niet meer.” Van Tilburg verwacht dat de aanpassingen gaan zorgen voor een 20% hogere snijcapaciteit. Dat kan hij goed gebruiken want de hoeveelheid snijwerk is de laatste jaren fors toegenomen.

Flexibeler met opslag

Een veel zichtbaardere verandering voltrok zich achter op het erf van De Kubbe. Daar verrees een nieuwe bewaarloods met drie cellen van elk ruim 1.200 kisten. De totale opslagcapaciteit is daarmee zo’n 4.800 ton. “Dankzij de nieuwe bewaarschuur kunnen we onze opslagmogelijkheden optimaliseren”, vertelt van Tilburg. “We hebben nu meer plek om gesneden pootgoed geconditioneerd op te slaan. Dat was vroeger wel eens lastig. Dan stond ook het hele erf vol.” De nieuwe bewaarloods is nu nog voorzien van mechanische koeling maar wordt komende zomer uitgerust met condens-drooginstallaties. Van augustus tot december gaat Van Tilburg er dan ook uien drogen en opslaan voor sorteerbedrijven.

Afroeptermijn zeven werkdagen

De veranderingen bij De Kubbe zullen in eerste instantie vooral leiden tot meer flexibiliteit en een constantere en hogere snijkwaliteit. “En misschien worden de wachttijden iets korter, maar dat is even afwachten.” De afroeptermijn voor gesneden pootgoed verandert daarom niet en blijft zeven werkdagen. Gebruikers van gesneden pootgoed adviseert van Tilburg om het op te slaan in kisten en bij voorkeur niet in bigbags. “Een bigbag is een transportmiddel en zeker niet geschikt voor langere bewaring.”

Houd ons op de hoogte

Van het gewassen en ontsmette pootgoed is op dit moment al meer uitgeleverd dan vorig jaar, weet van Tilburg. De eerste zelfhalers voor gesneden pootgoed staan op de planning voor week 11. Maar alles staat of valt met het weer. “Daarom blijft het belangrijk dat men niet alleen tijdig afroept maar ook veranderingen op tijd doorbelt”, besluit van Tilburg.