Aviko Potato is zeer tevreden over het gebruik van de monsterkisten door de telers. De verwerking van de monsterkisten verloopt soepel en geeft betrouwbare uitslagen. Het tijdstip van verwerking in de fabriek is bepalend voor het moment van bemonstering.

“We kunnen zien dat de telers heel serieus zijn omgegaan met het vullen van de monsterkisten”, constateert Willem van Tilburg, hoofd inkoop bij Aviko Potato tevreden. “De kisten zijn netjes gevuld en het aantal komt goed overeen met de ingeschuurde hoeveelheden. We hadden niet verwacht dat het al in het tweede jaar zo goed zou lopen. Voor veel telers­ is het immers nieuw.”

Volgorde van verwerking

De verwerking van de monsterkisten is momenteel in volle gang en ligt op schema. Telers die nieuwsgierig zijn naar de uitkomsten van de bemonstering moeten soms nog wel even geduld hebben. “We verwerken de kisten in de volgorde waarin de achterliggende partijen worden verwerkt in de fabriek”, legt van Tilburg uit. We zijn nu dus bezig met kisten van partijen die zijn gecontracteerd voor levering in november en december. Binnenkort schakelen we over naar de monsterkisten van partijen voor levering in januari en februari.

Betrouwbare uitslagen

Nu de monsterlijn in Dronten een aantal maanden operationeel is, wordt ook duidelijk dat de uitslagen betrouwbaar zijn. “De uitslagen van de lijn in Dronten komen prima overeen met die van de monsterlijn in de fabriek in Steenderen”, stelt van Tilburg. “En doordat het hele proces geautomatiseerd is, gaat de terugkoppeling naar de teler sneller.”

Uitslagen bevestigen ervaring in de fabriek

De ervaringsfeiten die al tijdens de oogst werden opgemerkt, worden inmiddels door de bemonsteringsuitslagen bevestigd. “We zien in de nodige partijen hoge percentages zwaar groen en ook holle knollen zijn dit seizoen een veel voorkomend  verschijnsel”, vertelt van Tilburg. En de goede grofte van de partijen, een kernmerk dat meestal als positief wordt beoordeeld, veroorzaakt nu soms juist problemen. “Het vraagt met hele grove partijen de nodige aandacht om ze soepel door het snijproces te loodsen. Dat hebben we in voorgaande jaren niet zo meegemaakt als nu.”