In meerdere regio’s komen de aardappels binnen met veel aanhangende grond en meer of minder rotte knollen. Onder die omstandigheden moet de aandacht direct na het inschuren volledig zijn gericht op het drogen van de partij.

De problemen met rot zijn het groots in het Westen en Zuidwesten van het land. Door de extreme neerslag in september hebben (delen van) percelen daar vaak lang onder water gestaan en zijn de knollen gaan rotten. Vooral op Flakkee en delen van de Hoekse Waard en West-Brabant zijn soms forse delen van percelen verloren gegaan. Veel van die percelen zijn laat gerooid waardoor de rotte knollen grotendeels achterbleven op het veld. “Op dit moment vallen de problemen in de bewaring mee”, meldt Jan Willem de Weert van de buitendienst Zuidwest. Toch maakt hij zich zorgen. “Op veel plaatsen hebben knollen langere tijd verstikt gelegen maar zijn nog niet direct gaan rotten. Ik hou m’n hart vast voor wat er straks in de schuur gaat gebeuren.” Ook uit Noord-Holland worden problemen gemeld. “Veel partijen hebben last van natrot als gevolg van verstikking”, meldt Corné Romme. “Door de vele regenval stonden percelen te lang onder water. Ook hebben de weersomstandigheden op veel plaatsen gezorgd voor een harde bovengrond met veel wormenkluiten. De oogst is al met al moeizaam verlopen. De opbrengsten lijken goed maar ik hoop dat het in de bewaring niet fout gaat. Blijven ventileren is dus essentieel, het liefst met kachel.”

Veel vocht afvoeren

Marten Scheepsma van buitendienst Zuidelijk Flevoland en Land van Heusden en Altena herkent de geluiden. “De zorgen zijn inderdaad het grootst in het Westen en Zuidwesten. Maar eigenlijk komen overal problemen voor met rot voor. Niet alleen door verstikking maar ook door Phytophthora en zelfs nog door moederknollen. Zijn advies is helder: “De telers moeten vol inzetten op drogen van de partij. Pak elke kans om te ventileren.” Omdat er veel vocht moet worden afgevoerd, is het volgens Scheepsma aan te raden om de kachel er voor te zetten. “Drogen betekent koelen en dat wil je niet. Als de aardappels te koud worden, beperk je de mogelijkheden om te kunnen drogen. Dus probeer de inblaaslucht met kachels op 14 a 15 graden te houden. Dan hou je droogcapaciteit en blijft uitbreiding van rot binnen de perken.” Als de buitentemperatuur onverhoopt boven de 15 graden komt, hangen de ventilatie-mogelijkheden af van de RV. Is die laag, dan kan de lucht gebruikt worden om te drogen. “Hou de temperatuur van de partij goed in de gaten”, adviseert Scheepsma. “Zorg daarnaast voor voldoende interne ventilatie om de temperatuur in de partij homogeen te houden en het vocht te verdelen.”

Rotte knollen laten liggen

Tijdens het droogproces is het van groot belang om de partij goed te volgen. “Denk niet te snel dat je klaar bent”, waarschuwt Marten. “Inspecteer de hoop regelmatig en graaf op een aantal plekken tot 30 cm diep om te kijken of de grond opgrijst. Scheepsma adviseert ook om rotte en doorgesneden knollen te laten liggen. “Het gaat misschien tegen je gevoel in, maar die knollen zijn een belangrijke indicator. Ze laten je zien of je op de goede weg bent.”