Spreker bewaaravond – Peter Maljaars, Aardappelbewaarspecialist Omnivent

,,Ik vergelijk het wel eens met voetbal’’, betoogt bewaarspecialist Peter Maljaars over aardappelbewaring. ,,De eerste helft is de teelt en de tweede helft de bewaring. En juist in die tweede helft kun je nog heel goed verliezen als je niet optimaal presteert.’’

Sommigen, benadrukt Maljaars, weten niet goed hoe ze die tweede helft goed moeten oppakken. ,,Hoewel dat met negen maanden bewaring soms lang kan duren en er veel kan gebeuren.’’ Graag wil ik daar meer bewustwording in brengen. Want een teler hoeft het echt niet allemaal alleen te doen; genoeg partijen kunnen daarbij begeleiden.’’

Gedrag van de aardappel

,,Het gaat om zowel kennis omtrent het gedrag van een aardappel en van het maximaal benutten van de aanwezige automatisering, stelt Maljaars. ,,Wat doet een aardappel eigenlijk tijdens het rooien, inschuren en in de bewaring? Het klinkt allemaal vrij eenvoudig, maar daar komt nog het een en ander bij kijken.’’

,,Hoe staat het met de kennis?’’

Maljaars is wel benieuwd naar de kennis van telers over hun bewaring. ,,Weet men exact het gewichtverlies tijdens de bewaring? Houden we de luchtvochtigheid buiten goed in de gaten? Beschikt iedereen over een CO₂-meter in de schuur? Want dat is juist voor fritesaardappelen van belang vanwege de mooiste bakkleur. Graag willen wij deze kennis overbrengen tijdens de bewaaravonden.’’

Snel verdiend

Automatisering maakt volgens Maljaars de bewaring alleen maar gemakkelijker. Maar hij vraagt zich wel eens af of iedereen de bewaarcomputer elk jaar wel opnieuw instelt. ,,Want dat is misschien wel het belangrijkst: elk jaar is weer anders. Toch denk ik dat men met wat extra kennis al heel snel het gewichtverlies met 1 tot 2% kan beperken. Dat scheelt toch weer enkele tonnen.’’

Komt u ook naar de bewaaravond? Meld u hier aan!