De zachte winter heeft zowel voor- als nadelen voor aardappels in de bewaring. Volgens buitendienstmedewerker Marten Scheepsma van Aviko Potato zijn drie aspecten voor de teler nu van belang: met dagelijkse regelmaat lucht verversen, interne lucht verdelen en periodiek gassen.

Van kou ziet Scheepsma het vooralsnog niet meer komen. Voor de structuur van de grond is het jammer, voor de aardappelen binnen heeft het voor- en nadelen. ,,De bewaartemperaturen in de bewaringen liggen hoger dan normaal. Dit is positief wanneer je kijkt naar de bakkwaliteit en de mate van condens. Echter, je ziet ook een snellere stijging van CO₂ en de aardappelen zijn kiemlustiger. Overdag loopt de temperatuur hoger op, naar soms wel 8 ⁰C; Voor de lange bewaring betekent dat ‘s nachts gekoeld moet worden om de binnentemperatuur op het gewenste niveau te houden. En daarbij geldt,hoe langer je bewaart hoe kouder, met een minimum van 7 ⁰C.’’

Per etmaal 2x10 minuten verversen

Volgens Scheepsma is het belangrijk om de temperatuur zo stabiel mogelijk te houden. ,,Dan verminder je de ademhaling (en dus CO₂) in de partij en verminder je het gewichtsverlies. Met externe verversing moet dat lukken.’’ De adviseur merkt dat sommige telers het nog wel eens lastig vinden om verversing goed in te regelen. Dat kwam ook naar voren op de laatste bewaaravonden. Ik adviseer per etmaal twee keer daags kort te verversen gedurende tien minuten. Dat is veel effectiever dan eens per week een paar uur lang. Idealiter ’s nachts of ‘s avonds wanneer de temperatuur buiten lager is. Dat is met de bewaarcomputer goed in te regelen. ’’

Met CO₂-afvoer mooie bakkleur

Waar vorige jaren condens speelde, is dat met deze zachte winter geen punt. Hoe kleiner het temperatuurverschil, des te minder condens voorkomt. Een ander voordeel van de hogere temperatuur en de daaraan gekoppelde frequentere verversing is het afvoeren van aanwezige CO₂-stoffen. ,,Met een koudere winter ververst men nu eenmaal minder, waardoor die stof in hogere mate ophoopt en de aardappel donkerder kleurt. Juist de afvoer van CO₂ heeft een positief effect op een mooie lichte bakkleur van de aardappelen.’’

Intern ventileren en preventief gassen

Ook is in de bewaringen nog het een en ander te winnen met interne ventilatie. ,,Vooral bij partijen waar veel grond en een bepaalde mate van rot in zit, is interne ventilatie van belang voor een egale temperatuurlijn en vochtverdeling. Zeker bij partijen waar men tot op heden veel op heeft moeten drogen en waar nog een bepaald percentage rot in voorkomt. Door intern de lucht beter te verdelen, voorkom je de vochtophoping.’’ Ten slotte adviseert Marten Scheepsma om goed en tijdig te gassen. ,,En daarbij is deze winter dan wel een nadeel; door de hoge temperatuur worden sommige rassen, zoals de Innovator, snel wakker. Dat kun je voorkomen door eens per vier weken te gassen.’’

Hoog aanbod door kiemende aardappelen

Het gassen is noodzaak, merkt Scheepsma aan het hoge aanbod van aardappelen. ,,Juist door het kiemen wil de teler zijn aardappelen sneller kwijt; maar met tijdig gassen en het stabiel houden van de temperatuur kun je dat tegengaan. Want besef wel dat een kiemende knol veel meer vocht verliest dan een rustige aardappel.’’