De komende weken ontvangen de aardappeltelers hun pootgoed. Hoewel de kwaliteit van het pootgoed over het algemeen goed lijkt, adviseert Goffe Schat toch om alert te zijn bij de ontvangst. ,,Controleer het pootgoed goed. Als er twijfel is over de maatsortering of de kwaliteit, laat de vracht dan niet lossen maar bel meteen met de buitendienst van Aviko Potato.’’

Pootgoed moet acclimatiseren

De aflevering van pootgoed zal de komende weken op gang komen. Hoewel Goffe Schat vindt dat pootgoed op dit moment nog het beste in de opslag of bij de pootgoedteler kan blijven staan, is té lang wachten met afleveren volgens hem ook niet gunstig. De knollen die uit de koeling komen moeten namelijk minimaal een dag of tien kunnen acclimatiseren en op temperatuur komen. Anders gaan ze te koud de grond in.

Materiaal ontsmetten

Telers die los pootgoed zelf ophalen bij de leverancier, moeten ervoor zorgen dat het transportmateriaal en kisten goed schoon en ontsmet zijn. Voor pootgoed dat los aangeleverd wordt, bijvoorbeeld via vrachtauto’s, geldt het ‘Hygiëneprotocol’. De levering moet voldoen aan de regels die hierin opgenomen zijn.

Zet pootgoed droog neer

Als het pootgoed wordt geleverd, adviseert Schat om de partij bij voorkeur in de schuur of droog onder een afdak te zetten en geregeld te ventileren. Het liefst in kisten. Kisten hebben de voorkeur boven big bags omdat de kans op vocht en rot veel kleiner is. Om die reden zijn kipwagens als tijdelijke opslag niet gewenst. Bovendien zijn kisten gemakkelijker voor het geval het pootgoed nog een keer omgestort moeten worden. Belangrijk bij het transport en de tijdelijke opslag op het bedrijf van de consumptieteler is dat de schuur, de banden en de kisten vrij moeten zijn van CIPC.

Controleer bij ontvangst

Hoewel de NAK haar werk goed doet, is het volgens Schat ook de verantwoordelijkheid van de consumptieteler zelf om de partij pootgoed bij ontvangst goed te controleren. Vorig jaar bijvoorbeeld zijn er nogal wat partijen geleverd met teveel knollen in de bovenmaat. Maar ook de aanwezigheid van grond en rot is soms aan de orde. ,,Voor afnemers is het heel belangrijk om de kwaliteit te controleren voordat ze van de auto afgaan’’, adviseert Schat. ,,Zijn ze eenmaal gelost, dan is het veel moelijker om ze terug te sturen. Is er twijfel over de kwaliteit, stop dan meteen met lossen en bel de buitendienst van Aviko Potato.’’

Pootgoed tellen gaat door

Vorig jaar zijn Aviko Potato en de ATC in samenwerking met De Kubbe gestart met het tellen van knollen van een partij gewassen pootgoed. Deze informatie geef de teler inzicht in het aantal knollen dat hij ontvangt en kan daar zijn pootmachine op afstellen. Het systeem van knollen tellen wordt dit jaar verder verfijnd. Het doel is om de variatie binnen de maatsortering te verkleinen waardoor er nog homogenere partijen pootgoed worden gevormd. Dat biedt de mogelijkheid om nog beter in te spelen op de specifieke wensen van de consumptieteler. Dit jaar wordt onderzocht welk voordeel dat concreet in praktijk op gaat leveren.