Binnenkort start de pootgoedverlading voor telers van Aviko Potato. Logistiek medewerker Ferry Medemblik van Aviko Potato houdt de weersverwachting nauwlettend in de gaten. ,,Wanneer het voorjaarsweer doorzet zullen we direct alle zeilen bijzetten om het pootgoed zo spoedig mogelijk uit te leveren.’’

Piekdrukte bij afleveren pootgoed

Zodra het zaaien van de uien en bieten op gang komt, is een betere inschatting te maken van de periode waarin het pootgoed geleverd gaat worden. Zowel vanaf De Kubbe als elders in Nederland worden in korte tijd grote volumes pootaardappelen verplaatst, wat ieder jaar weer een enorme logistieke operatie is. In de piekperiode is Ferry Medemblik overdag op kantoor bij Aviko Potato en ’s avonds vaak bij De Kubbe te vinden. Dan deelt hij in overleg de verladingen in voor de volgende dag en lopen tezamen de werkvoorraden langs en stemmen hierin tezamen de te volgen koers voor de opvolgende dagen.

Vroege afroep helpt logistiek

De minimale afroeptermijn voor pootgoed is zeven werkdagen. Soms zijn er mogelijkheden om eerder af te halen. ,,Daarbij proberen we het verzoek van de teler zoveel mogelijk leidend te laten zijn’’, geeft Medemblik aan. Aviko Potato stimuleert de telers echter om de aardappelen zo vroeg mogelijk af te roepen. Daarmee weten de pootgoedhandelshuizen en De Kubbe nog beter waar ze aan toe zijn, zodat tijdig ingespeeld kan worden op de planning van de leveringen. Ook zijn dan efficiënter tijden af te blokken voor grotere hoeveelheden te snijden pootgoed van een specifiek ras.

Kwaliteit blijft voorop staan

Medemblik hoopt dat de planning dit seizoen mooi verspreid is, zodat elke teler op zijn wenken bediend kan worden. ,,Natuurlijk begrijpen we dat telers soms lang wachten met afroepen, alles afhankelijk van de vorderingen van het voorjaar. We kunnen dan helaas niet iedereen binnen twee weken bedienen. ’’ Vooral bij de maatvoering 35-50 mm ziet Medemblik kansen om vroeger te starten met uitleveren. Vooropgesteld moet dan wel dat de telers de mogelijkheid hebben het pootgoed op de juiste wijze en onder de juiste condities te ontvangen. Kwaliteit moet voorop blijven staan tijdens het uitleveren.