De verkoop van pootgoed is gestart. Voor gewassen pootgoed geldt ook in 2015 dat u bij de levering van uw pootgoed de knollenaantallen ook op papier krijgt. Daarmee krijgt u inzicht in de beschikbare knol-aantallen. Erg handige informatie om de instellingen van uw pootmachine mee te kunnen optimaliseren, zodat u geen tekorten heeft en geen pootgoed overhoudt.

Vorig jaar is Aviko Potato als een van de eerste bedrijven in Europa gestart met deze service. Leverancier De Kubbe in Biddinghuizen maakt het mogelijk dat Aviko Potato aan deze lang gekoesterde telers wens kan voldoen.

Kiezen voor gewassen pootgoed

Het tellen van de knollen is alleen mogelijk bij gewassen pootgoed. Inmiddels kiezen steeds meer telers voor deze optie. Naast een schone knol weet de teler dat de aardappel behandeld is met Moncereen Pro tegen lakschurft (Rhizoctonia), zilverschurft en zwarte spikkel. De Kubbe verzorgt dit op een professionele en efficiënte wijze.

Papieren indicatie

Vervolgens worden alle knollen – zonder meerkosten – bij De Kubbe geteld via een telmachine. Aviko Potato heeft veel positieve reacties ontvangen voor het bieden van de mogelijkheid van het leveren van getelde knollen. De teler bestelt nog steeds alleen in tonnen, maar het vermelde knolaantal op de bijgeleverde vrachtbrief geeft een goede indicatie van het aantal knollen die de teler geleverd krijgt. Ervaring wijst uit dat telers nog wel eens te veel pootaardappelen bestellen. Met de kennis van het knolaantal van een partij pootgoed wordt de kans op tekorten en overschotten danig verkleind.

Grofheid poter bepaalt aantal

De grofte van de poter is bepalend voor de geleverde aantallen per ton. Voor dit jaar is de maatsortering iets fijner dan andere jaren, dus dat betekent meer knollen per ton. Een voordeel voor de teler, omdat hij zo minder tonnen per hectare nodig heeft. Met de gewenste plantafstand als uitgangspunt, kan een teler exact berekenen hoeveel poters hij nodig heeft. Hiermee komt er een eind aan de stress van ‘heb ik te veel of houd ik over’.

Tellen is de toekomst

Telers kunnen nu nog niet in exacte aantallen bestellen, maar alleen in tonnage. Reden hiervoor is dat Aviko Potato het benodigde pootgoed nog niet in knollenaantallen bij de pootgoed handelshuizen kan bestellen. Overigens is de verwachting wel, dat het per aantal bestellen wel voor de gehele keten mogelijk zal worden is. Het past binnen de trend van precisieakkerbouw. Technisch kan het al wel, alleen organisatorisch vraagt het binnen de keten nog aanpassing en gewenning.

Aviko Potato hoopt dat de keten snel zover is, dat het bestellen van pootaardappelen op knolaantallen tot norm zal zijn verheven. Daarmee kan zowel Aviko Potato als elke individuele teler exact de juiste hoeveelheid pootgoed aankopen. Voorlopig zijn we al een hele stap vooruit, als we weten met hoeveel knollen we mogen rekenen in de geleverde partij pootgoed.