Voedselveiligheid is een basisvoorwaarde waaraan de grondstof van Aviko moet voldoen. Telers die aan Aviko Potato leveren, spelen hierin dus een belangrijke rol. Voor akkerbouwer Johan van Nieuwenhuyzen is voedselveiligheid geen obstakel, maar een uitdaging.

Het akkerbouwbedrijf mts. Van Nieuwenhuyzen en Kieft in Middenmeer teelt zo'n 40 hectare aardappelen. Die gaan allemaal naar Aviko Potato. Dat Van Nieuwenhuyzen daarvoor moet voldoen aan de eisen ten aanzien van voedselveiligheid vindt hij terecht. ,,Ik zie de meerwaarde van een dergelijke certificering zeker in. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat voedsel veilig en gezond is. Met mijn GlobalGAP certificering laat ik zien dat ik een veilig product teel en afzet. En dat wekt vertrouwen bij afnemers en consumenten."

Belang van GlobalGAP

De eisen opgenomen in GlobalGAP hebben betrekking op voedselveiligheid, duurzaamheid en goede agrarische praktijk. Aviko Potato zorgt ervoor dat de aardappelen veilig en hygiënisch worden getransporteerd. De teler is verantwoordelijk voor het minimaliseren van voedselveiligheidsrisico's tijdens de aardappelteelt, -oogst en –bewaring. ,,Ik word gecontroleerd door de NAK AGRO en dat gaat prima. Ik ben vooral erg alert op het veiligheidstermijn om de kans op residuen te minimaliseren. Dat is belangrijk, want het gaat wel voedsel", aldus Van Nieuwenhuyzen.

Haken en ogen voor telers

Van Nieuwenhuyzen ondervindt geen hinder of last van de regelgeving omtrent voedselveiligheid. Het is volgens hem alleen maar goed om bewust bezig te zijn met het verbeteren van de kwaliteit van aardappelen. Gezonde producten telen op een verantwoorde manier, daar gaat het om. ,,Ik snap heel goed dat telers geen behoefte hebben aan extra regelgeving. Toch valt het best mee. Ik was de tweede teler in onze regio met GlobalGAP certificering. Toen heb ik ook alles even goed moeten uitzoeken. Maar het kost nauwelijks tijd als je het eenmaal een keer gedaan hebt. Ik ben er nu niet meer dan een schaft aan kwijt."

Gezond, veilig en lekkerder

Om residuen tegen te gaan probeert Van Nieuwenhuyzen een zo gezond mogelijk product te telen met een hoge weerstand. Daarom maakt hij bijvoorbeeld gebruik van bladmeststoffen. ,,Hiermee kan ik beter sturen zodat de voor de plant essentiële sporenelementen beter in balans zijn. Vorig jaar ging dat super. Dit jaar iets minder. Je blijft toch afhankelijk van het weer." Als voorstander van de principes van biologische landbouw, heeft hij ook voor een ruimer bouwplan gekozen. De bodem wordt daardoor minder intensief gebruikt. Hierdoor beperkt Van Nieuwenhuyzen de voedselveiligheidsrisico's bij het telen van zijn aardappelen. ,,Gezondere, sterkere planten zijn uiteindelijk ook gezonder als voedsel voor mens en dier. Daarbij is de smaak ook nog eens beter."

Bent u al klaar voor het nieuwe seizoen, bekijk de checklist!