De Nederlandse aardappeloogst zal dicht in de buurt liggen van het meerjarig gemiddelde. Dat blijkt uit de cijfers van de proefrooiingen die Aviko Potato deze zomer heeft gedaan. Aanvankelijk zag het er naar uit dat de opbrengst per hectare hoger zou liggen. Mede door de vroege start van het voorjaar en de vlotte gewasontwikkeling.

De eerste proefrooiingen aan het begin van de zomer prognosticeerden daardoor hoger. Met name door het wisselvallige en vochtige weer in augustus stagneerde de groei. ,,De Innovator zakt nu geleidelijk naar het meerjarige gemiddelde’’, aldus Willem van Tilburg, manager inkoop bij Aviko Potato. Dat betekent voor de Innovator een opbrengstniveau van rond de 50 - 55 ton per ha.

Doorgroeien of doodspuiten

Terwijl de oogst op de eerste percelen al is gestart, zijn er ook nog percelen die nog door kunnen groeien. Dit betreft met name de Agria’s. Nu doodspuiten betekent iets meer oogstzekerheid, laten groeien betekent extra opbrengst. ,,Sommige telers redeneren dat ze bij het huidige prijsniveau vooral naar extra tonnen moeten streven. Anderen kiezen voor een iets vroegere oogst.’’ Op basis van de proefrooiingen van Aviko Potato zal de gemiddelde opbrengst van Agria uitkomen op ongeveer 55 tot 60 ton. Voor de Fontane schat Van Tilburg 55- 60 ton in. ,,De Fontane ligt qua tonnen goed, maar de maatsortering lijkt iets kleiner uit te vallen dan eerder werd gedacht.’’

Goed te rooien

Het onderwatergewicht van de aardappelen ligt rond de 390. Volgens Van Tilburg is dat een prima uitgangspositie voor de oogst. ,,Aanvankelijk leek het OWG hoger uit te komen, maar door het wisselvallige en koudere weer in augustus stabiliseerde het op het huidige niveau. Er zijn echter ook nog percelen met een OWG die onder de 360 ligt. Het advies is dat de telers op basis van eigen proefrooiingen het OWG van deze percelen volgen en het moment van loofdoding hierop aan te passen.

Veel vragen van telers

Aviko Potato start begin juli met proefrooiingen. In eerste instantie om een goede prognose te krijgen van de te verwachte aanvoer en de kwaliteit ervan. Maar volgens Van Tilburg zijn ook de telers volop geïnteresseerd in de cijfers. ,,Wekelijks krijgen we veel vragen. Telers willen graag weten wanneer de nieuwe cijfers komen. Het leeft ook onder de telers.’’

Bekijk hier de proefrooicijfers