Meer dan 200 aardappeltelers bezochten de eerste twee bewaaravonden van Aviko Potato. Komende week (18 november) staat in Venray de derde en laatste avond op de agenda.

Volgens Matthijs Meijer, manager agronomie van Aviko Potato, zijn de bewaaravonden een schot in de roos. De opkomst en discussies en het feit dat Tolsma en Omnivent veel vragen krijgen in de dagen erna zijn daarvan het bewijs. ‘Tijdens bewaring kan er veel mis gaan. Dat kost de teler onnodig veel geld terwijl onze fabriek aardappelen met een lagere kwaliteit aangevoerd krijgt dan nodig is.’ De veelgehoorde reactie van deelnemers was: ‘Het is heel waardevol om op deze manier je bewaarkennis op te frissen.' Binnenkort start Aviko Potato bewaarstudiegroepen die ondersteund worden door Tolsma en Omnivent.

Hoeveel bewaarverlies heeft u?

Hoewel het meten van gewichtsverlies tijdens bewaring een kleine moeite is, doet maar een klein aantal telers dit. ‘Toch is dit heel eenvoudig vast te stellen’, aldus Meijer. ‘En het verschaft veel informatie over het bewaarrendement. Want gewichtsverlies is direct geldverlies.’ Ook de jaarlijkse controle van thermometers is iets dat heel eenvoudig kan, maar veel te weinig gebeurt. ‘Zet ze in een emmer smeltend ijs. Geeft de meter dan géén 0°C aan, dan is er iets mis.’ Ook luchtvochtigheidsmeters zijn gevoelig en verdienen elke twee jaar een check.

CO2-meten kan nu

Uit onderzoek blijkt dat het CO2-gehalte in bewaring vaak te hoog is. En dat heeft een negatieve invloed op de bakkleur en het rendement van de partij. Weinig telers beschikken over CO2-meetaparatuur, daarom stelt Aviko Potato apparatuur beschikbaar voor haar telers, waarmee het CO2 gehalte gemeten kan worden. De buitendienstmedewerker kan dit verzorgen en vervolgens samen met de teler vaststellen op welke manier het CO2-gehalte op het gewenste niveau kan worden gebracht.

Warmtemeter verraadt isolatieprobleem

Lekken in isolatie leiden al snel tot condens en vorstschade. En in het voorjaar is de temperatuur moeilijker constant houden. Om de telers te ondersteunen in het opsporen van isolatielekken, beschikt Aviko Potato komende zomer over een thermografische camera. Hiermee kunnen op een warme zomerdag de isolatieproblemen van de bewaring zichtbaar worden gemaakt. Aviko Potato telers kunnen hiervan gebruik maken.

Wel of niet draaien

Iedereen heeft het op school geleerd, maar hoe werkt het Mollierdiagram ook alweer? Een heldere uitleg van een ogenschijnlijk lastig diagram maakte duidelijk dat de temperatuur en luchtvochtigheid in de bewaarruimte en daar buiten bepalend zijn of je wel of geen vocht de partij in blaast. Gelet op het belang ervan deelt Aviko Potato het Mollierdiagram binnenkort uit.

Download hier de presentatie van de bewaaravond

Sprekers van de avond in Swifterbant: 

  • Theo Idink, quality manager fritesbedrijven & specialiteiten bij Aviko
  • Peter Maljaars, verkoopleider Nederland van Omnivent
  • Huub Maerman, bewaaradviseur van Tolsma

Fabriek bewaaravond Omnivent bewaaravond bewaaravond tolsma