Op 12 november vond de eerste studiebijeenkomst ‘bewaring’ plaats. Bewaarspecialist en gastheer Omnivent ging met de tien Aviko-telers uit Nederland en België in op zaken zoals drogen, koelen en bewaarverliezen organiseert Aviko Potato ook met Tolsma een dergelijke bijeenkomst.
De aardappelfabrieken van Aviko draaien volop. Alleen in Steenderen komt per uur al zo’n 100 ton aan grondstof binnen. Dat vraagt een maximale afstemming met zowel logistiek als de telers. Vanwege het 24 uurs-proces is ’s nachts laden onvermijdelijk.
Telers die te maken hebben met een AM-besmetting van hun grond, mogen vanaf oogstjaar 2014 hun aardappelen uitsluitend leveren aan een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) erkend bedrijf. Dit is het gevolg van aangescherpte wetgeving voor afvoer van tarragrond. Alle sorteer- en productielocaties van Aviko zijn door de NVWA erkend.
Huisvervoerder Butter biedt telers een handzame service aan: de verwachte aankomsttijd van de truck op de laadlocatie via een sms.
Aviko Potato neemt gedurende het jaar veel monsters. Wat doen ze daarmee? Jorrit Leensen vertelt.
De eerste weken van bewaren is een periode waarin de aardappelen extra aandacht verdienen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het homogeniseren van de temperatuur, het drogen, de wondheling en het terugkoelen.
Download hier stap voor stap bewaarverliezen meten. Meer informatie & advies? Neem contact op met onze buitendienstmedewerkers.
Het lijkt erop dat de aardappeloogst deze week écht van start is gegaan. Het weer is goed en de omstandigheden lijken gunstig. Toch is een waarschuwing op zijn plaats. Want uit de be-monstering van de eerst gerooide partijen blijkt dat het percentage blauw hoog is.
4 juli: ATC jaarvergadering, Dronten