Eind vorige week was in de meeste regio’s 80% of meer van het aardappelareaal gerooid. Met uitzondering van percelen met veel rot zijn de bruto opbrengsten goed tot zeer goed. Veel telers moeten improviseren om de kilo’s te bergen. Daar staat tegenover dat groene en holle knollen nog voor veel uitval kunnen zorgen.

De enige uitzondering op het landelijke beeld is Noordoostelijke zand- en dalgrondgebied. Daar moet nog ca. 1/3 van de vlokkenaardappels worden geoogst. “Een beetje later oogsten is hier in het gebied niet uitzonderlijk”, vertelt Geert Jan Smegen van de buitendienst van Aviko Potato. “Maar het rooien gaat moeizaam en de telers laten ze nu echt niet meer zitten als ze een kans krijgen. Op dit moment rooien de meeste telers nog met eigen materiaal maar als het even tegenzit verwacht ik dat ze overschakelen op zelfrijders van de loonwerker, al dan niet op rupsbanden.” De opbrengsten in Geert-Jan’s gebied zijn goed tot zeer goed en ook de kwaliteit kan over het algemeen goed meekomen. Wel ligt het onderwatergewicht dit jaar onder het meerjarig gemiddelde.

Mooie oktober

In de kleigebieden liggen de percentages gerooide aardappelen zonder uitzondering boven de 80% en meestal 90% of meer. “ We hebben geluk dat we zo laat in oktober nog zulke goede rooiomstandigheden hebben”, aldus Jan Willem de Weert van regio Zuidwest. Toch zal de afloop van de oogst volgens de Weert voor veel telers nog spannend worden. “In West-Brabant en op de Zuidhollandse eilanden zijn nogal wat percelen met waterschade. Plaatselijk laten telers tot 30% van een perceel zitten wegens rot. En ook sommige ingeschuurde partijen zijn niet te vertrouwen. Knollen die een poosje verstikt hebben gelegen, kunnen voor nare verrassingen zorgen.” Telers die geen waterschade hebben, oogsten in Jan Willem’s gebied tot 70 ton bruto. Maar ook hier veel groen (tot wel 10%) en een onbekend percentage holle knollen.

Noodopslag

De telers in Zuidoost-Nederland hebben dit jaar geen last van nattigheid; wel stelt de overvloedige oogst hen voor praktische problemen. “Aviko Potato is heel blij met alle telers die een tijdelijke opslag hebben gezocht voor hun Fontane’s”, stelt Chris van de Boogaart van de buitendienst. De afland-campagne zal in zijn gebied hoogstwaarschijnlijk duren tot week 47, waar week 45 gebruikelijk is. “Er moet hier nog wel wat gebeuren”, stelt Chris. “We hebben tot nu toe onder mooie omstandigheden kunnen oogsten maar voor afland-aardappelen op de zwaardere gronden begint het wel een beetje te dringen. Door de hoge opbrengsten kunnen wij niet alles ophalen wanneer de teler dat wil. Men is nu heel creatief met noodoplossingen. Aardappels liggen in machinebergingen en soms zelf in kuilen.”

Langzaam rijden

“De aardappelen in Flevoland liggen voor 95% achter de planken.” , melden Marten Scheepsma en Manfred van ’t Erve. Net als in veel andere gebieden komen er veel groene en holle knollen mee naar binnen. “Veel van mijn telers hebben nog nooit zo veel aardappels in de schuur gehad”, stelt Scheepsma, “Maar wat er netto over blijft, moet nog blijken.” Aan de andere kant van het IJsselmeer verloopt het staartje van de oogst moeizaam. “We rijden hier met 1,5 a 2 km/uur”, meldt Corné Romme. “Het meeste ligt achter de planken, maar door het vreselijk natte najaar zijn er nog steeds telers aan het rooien.” Ook bij Rommens’ telers scoren alle rassen bovengemiddeld maar van een superopbrengst wil hij niet spreken. Er is bovendien bijna geen partij waar geen rotje in zit. “ De opbrengsten lijken goed tot erg goed, maar wat er straks netto uit de schuur komt is, de vraag met zoveel problemen. Telers moeten hun partijen goed in de gaten houden.”